-1.2 C
Враца
петък, януари 27, 2023
spot_img
Home Blog

Стягат JULY MORNING във Враца

July Morning Vratsa се организира за трета поредна година от Огнена група „FireLab“ – Враца.

https://www.facebook.com/events/527125135625293

Събитието ще се проведе от 30.06.2022 г. в 18:00 часа до 01.07.2022 г. в 06:00 часа на хижа „Вестител“.

Джулаят е самобитен за България поради естеството на неговото възникване, като не се наблюдава в други страни в Европа и по света.

Той е традиция в България, свързана с хипи движението за посрещане на изгрева на 1 юли. Символичното посрещане на изгрева е осмисляно като посрещане на ново начало и очакване на по-добро бъдеще от участниците. В по-широк смисъл това е просто начало на лятото. 

Тази година събитието ще протече в доста по-голям формат, споделят организаторите.

Богатата програма включва TheБаце Hunt, спортни дейности, лятно кино под звездите, караоке вечер, концерт, рок групи, огнено шоу, посрещане на първоюлското слънце и други активности.

Партньори на събитието са:

Община Враца, Младежки център – Враца, Балкан Софтуер Студио, OpenVratsa, Кино Метропол, Интеракт клуб – Враца, ФЕРИТ-ВРАЦА ЕООД, ЧЕХПЛАСТ ООД.

Една от най-крупните фейсбук групи във Враца видя своя неочакван край

Най-обсъжданата фейсбук група в града „ВРАЦА-КАЖИ НА КМЕТ И ОБЩИНА?!“ видя своята кончина след 7 години непрекъсната работа.

Предполагаемите причини са няколко, но най-обсъжданата е, че администраторите на групата (сем. Кръстеви) не са безпристрастни към проблемите на града и обществото, твърдят врачани.

Говори се, че администраторът на групата (Цветелина Кръстева) или по-позната като „КРЪСТЕВА ЦВЕТЕЛИНА“ е нямала дори средно образование. Дамата имаше желание да бъде омбудсман на Община Враца, но за тази позиция трябва да има завършено висше образование. Това не и попречило да кандидатсва няколко пъти – уви без успех.

Факт е, че председателят на ОС – Враца я изгонил от заседание, след като „била вдигнала нервите“ на всички.

Според членове на групата „ВРАЦА-КАЖИ НА КМЕТ И ОБЩИНА?!“ неудобните коментари и публикации са били изтривани от страницата на най-колоритното фейбук пространство, а авторите са били блокирани. Твърди се, че след въпрос към „КРЪСТЕВА ЦВЕТЕЛИНА“, тя е отвърнала с грубо отношение към гражданите.

„За щастие или не, една група която беше имитация на общност в която гражданите ще могат да дават своите сигнали до кмета и общината и споделят своите идеи, вече не е фактор. За мен лично не беше приемливо един цял град да членува в група която се стопанисваше от едно тричленно семейство което няма никаква реална административна позиция в общината и управата на Враца.“

Това сподели за нас Теодор Иванов, млад член на групата.

Екипът на Враца: Отворена за новини продължава да следи отношенията, около групата.

Автор: Божидар Ангелов – Обект на авторско право

40% НАМАЛЕНИЕ ЗА ОГНЕНО ШОУ ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Огнена група „FireLab“ –  Враца ще зарадва всички половинки с 40% намаление за огнено шоу по повод Свети Валентин.

Огнената група доби популярност в началото на юли през 2020 със събитието „July Morning“.

За пръв път групата ще зарадва и влюбените на 14-ти февруари тази година.

Можете да запазите огнено шоу за Свети Валентин с 40% намаление на адрес https://firelab-vratsa.eu/#contact

Как се правят компреси?

Когато имате изморен вид, а кожата Ви е повехнала,много добро средство да се предаде свеж вид са компресите. За да направите компресите са Ви необходими две средни хавлиени кърпи, гореща и студена вода, билки (лайка, липов цвят или мента) и няколко минути пълно спокойствие .

Залейте букета от билки или една билка с вряла вода, оставете да изстине, прецедете и затоплете отново, тъй като компресът трябва да е горещ. Преди да правите компрес, трябва хубаво да измиете и да почистите лицето, да го намажете с крем, да приготвите място където ще легнете и да поставите до себе си съдовете с горещата наслойка и студената вода. След като сте приготвили всичко, легнете и намокрете едната кърпа в горещата отвара, изстискайте я, след което поставете върху лицето си за 1-2 минути. Нужно е да завиете лицето си с кърпа, намокрена в студена вода. Сменяйте кърпите 3-4 пъти. Процедурата завършва със студента компрес, като направите това ще бъдете съвсем друг човек .По време на процедурата забравете своите грижи и се отпуснете. Резултатът от компресите проличава след 10 минути, но еластичността на тъканите се възвръща за не повече от 12 часа.

Дарителски базар за книги ще се проведе във Враца

Дарителски базар за книги ще се проведе идната събота във Враца. Датата е 27.08.2022 от 16:00 до 19:00 пред сувенирната палата във Враца.

Даритеслкият базар се организира от сдружение „Артли“ и цели да подпомогне българската култура и изкуство.

Със събраните средства ще бъдат организирани културни прояви и дейности в областта на изкуството за младежи във Враца.

Линк към събитието

Линк към сдружение „Артли“

Организират лов на съкровища във Враца – TheБаце HUNT

Treasure hunt със северозападна тематика ще се проведе във Враца идната седмица.

TheБаце HUNT е лов на съкровища, който ще включва множество интересни активности.

„Разчети речника на Баце“, „Картофениьо сателит“ и „Пиянска памет“ са част от загадките, през които отборите трябва да преминат.

Организаторите допълват, че са подготвени и интересни тайни награди за участниците от отбора, който е спечелил.

Един отбор се състои от 4 души. Максималният брой отбори са 6.

Запиши се тук: https://forms.gle/ZYQ6Zz7kAyeh1bgR7

Повече информация тук: https://www.facebook.com/events/560655909019796

На 14 февруари отбелязваме Свети Валентин и още 2 празника

На 14 февруари съвпадат 3 празика. Всеки един от нас може да избере дали да чества църковния празник за Успението на свети Кирил Славянобългарски, празника по стар стил на свети Трифон Зарезан или деня на любовта – Свети Валентин.

Свети Валентин

По-голямата част от българите днес празнуват деня на влюбените – Свети Валентин. Светецът е роден в Италия и е бил християнски епископ, който защитавал влюбените от император Марк Аврелий Клавдий Втори, който забранил на войниците да се женят. Свети Валентин започва да се отбелязва през четиринадесети век.

Трифон Зарезан

Днес на почит е и Денят на лозаря – Трифон Зарезан, който посвещаваме на труда и любовта и уважението ни към виното и гроздето. Празникът на свети Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари, откакто използваме Григорианския календар. По традиция днес селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Избира се „цар на лозята“, който се смята за късметлия, за да може по време на „царуването“ му да се роди богата реколта.

Успение на Свети Кирил Славянобългарски

Днес Българската православна църква отбелязва Успение на свети Кирил Славянобългарски, който роизхождал от семейството на знатните солунски славяни – Лъв и Мария. Завършил е образованието си в Магнаурската школа в Цариград, където си спечелил прозвището „философ“. Той тайно ходел при своя брат Методий в манастира на малоазийския Олимп, където двамата създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Константин Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г.

Ученици от Враца с благотворителна инициатива

Ученици от различни училища във Враца организират благотворителна инициатива в помощ на Акушер-гинекологичното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ в града.

Те са млади предприемачи, участващи в младежката стартъп програма Тийноватор с ментор Калин Георгиев – бизнесмен и предприемач.

Врачанска благотворителна Коледа е тяхната акция, която ще се провежда от 23.12.2021 г. до 30.12.2021 г. на площад „Христо Ботев“.

Сумата, която трябва да се събере е поне 10 000 лева, които ще бъдат използвани за закупуване на кувьози, ремонт на отделението и необходии консумативи.

При дарение ще се сдобиете с някои от тяхните ръчно изработени коледни украшения, гривнички или 1 брой вауччер за салата/бургер от Салатен бар „Витамина“.

Партньори по тхната инициатива са Салатен бар „Витамина“, Балкан Софтуер и мнозина младежи и доброволци.

Нека всеки, който има възможност и желание да дари! Така помагате на тези, които дават живот и на тези, които ще го продължат. Очакваме ви между 23 декември и 30 декември на площад „Ботев“. Те имат нужда от вас!

Можете да се свържете с тях, чрез някоя от тези социални мрежи:

Facebook – https://www.facebook.com/charityvratsa

Instagram – https://www.instagram.com/blagotvoritelnostvratsa/

YouTube – https://www.youtube.com/channel/UCe6pjRuHn4-Lh-t8orO-aPQ

Website – https://blagotvoritelnostvratsa.com

Талантлив младеж от Враца с кавър на популярна песен /ВИДЕО/

Цветослав Николов е ученик от ППМГ „Акад. Иван Ценов“ – Враца. Той е на 18 години и неговата любов е музиката. Започнал преди много години, сега той пише, композира и записва както авторски песни, така и кавъри на хитове.

Едно от произведенията е авторски кавър на популярната песен на група PIF, а именно Приказка.

Цветослав е вокалист и бас китарист на популярната рок група от Враца – Бирен ден.

Можете да чуете неговата версия на песента ТУК.

Крафт бири и кафета с вкусове вече във Враца!

От известно време НЕС’СТАНДАРТНО впечатлява врачани с невероятната си атмосфера и напитки.
Набиращото популярност местенце за крафт бира, шейкове, лимонади, кафета с вкусове и други напитки работи от няколко седмици в града под Балкана.
Намира се на бул. “Христо Ботев” 18, между Райфайзен банк и клуб “Карамел”.
Работното време на НЕС’СТАНДАРТНО е от понеделник до петък между 10:30 и 21:30.

А за любителите на разнообразни забавления и конкретно дартса, всеки петък от 19:30 се организира турнир, като победителят печели 6 безплатни напитки – бира или други. Входът за игра е само 3 лева.

“Аз съм голям почитател на кафето, а Петьо – на крафт биричките. Това са двете любими напитки на хората въобще, поне по мои лични наблюдения. За това и слогана ни е “Твоят ден в чаша”, защото ни се струва, че наистина е така. Решихме просто да съберем двете неща и да направим нещо различно и свежо в града, което да го “оцвети” малко. Имаме близо 20 вкуса за кафетата и лимонадките, а биричките се стараем винаги да са различни и феновете на бирата винаги да имат какво ново да опитат. Все неща, които към момента не сме виждали в града. За това и кръстихме местенцето ни така – “Нес’стандартно”.
Още от миналото лято много искахме да го отворим, но заради ситуацията с вируса решихме да изчакаме малко. В първия удобен момент запретнахме ръкави и с голямо нетърпение го създадохме. Струва ни се, че се получи много приятно. Надяваме се и хората да мислят така…”

Това споделят Катерина Костадинова и Петьо Антов, собственици на местенцето.

Отбелязваме 24-ти май деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност.

24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на славянската просвета и култура. Това е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история. Денят на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, но за първи път е бил честван като национален Ден на просветата през 1851 година. Празникът на буквите е специална дата за всички нас. И без значение къде се намира човек трябва да пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този светъл майски ден.

Според църковния календар денят на св. Св. Кирил и Методий, създали първообраза на българската писменост – глаголицата, която е и славянска писменост, се чества на 11 май. Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид – кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 век се е ползвала и в Румъния.

Свързването на датата 24 май с Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност произлиза от това, че след 1916 г., когато в България е установен Григорианския календар като държавен, граждански календар, денят на св. Св. Кирил и Методий, отбелязван от Българската православна църква на датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния и така тази дата добива по-голяма гражданственост. След 1968 г. Църквата чества св. Св. Кирил и Методий на 11 май и така 24 май остава само Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Парни бани

Парната баня е форма на термотерапия, при която температурата на въздуха е между 30 и 60 градуса Целзий (обикновено 40-55 градуса Целзий), а относителната влажност достига почти 100% – помещението е видимо замъглено от пара. Тъй като въздухът тук не е толкова горещ (в сравнение със сухата сауна), този тип баня е подходящ за хора, които по-трудно понасят високи температури. Натоварването върху сърдечно-съдовата система е по-малко. Под въздействие на парата повърхностният слой на кожата се омекотява, което улеснява ексфолирането. Смята се също, че горещият влажен въздух действа облекчаващо при неразположения, свързани със заболявания на дихателната система, синузити и хреми. При някои хора обаче може да остави усещане за затруднено дишане.

Ползи и предимства на парната баня: Горещата пара тренира кожата, като постепенно нормализира функциите на потните и мастните жлези. Улеснява отделянето на мъртвите кожни клетки и стимулира кръвооросяването и метаболизма в кожата. В резултат на това се подобрява тургорът и ситните бръчици се заглаждат. Кожата става не само по-привлекателна на вид, но и по-здрава. Отлично допълнение е към други СПА процедури, като например пилинг, масаж, различни маски и апликации. Кога не се препоръчва да ползвате парната баня? Като цяло, при парната баня топлинното натоварване върху тялото е по-малко, отколкото при финландската сауна. Въпреки това, и тук важат почти същите ограничения за ползване – когато допълнителното затопляне и високата влажност на въздуха могат да причинят вреда вместо полза.

Домашни маски за бърз растеж на косата

Маски за бърз растеж на косата с горчица

Смесете 2 с.л. горчица на прах

с 2 с.л. гореща вода и 2 с.л. качествен зехтин.

Разбъркайте добре съставките. След това добавете 2 с.л. захар и 1 жълтък и разбъркайте отново енергично съставките. Ще получите жълта витаминозна бомба, която ще засили растежа на вашата коса. Благодарение на захарта ще направите пилинг на скалпа и така ще го почистите в дълбочина и ще подобрите кръвообращението. Към момента не сме получили отрицателен отзив за тази маска за коса.

Ускорител за растеж на косата с рициново масло

Домашна маска, която ще стимулира растежа на косата и активира заспалите космени фоликули. Смесете следните съставки в една купа или подходящ съд за приготвяне на маската за коса:

1 ч.л. рициново масло,

1 с.л. мед,

1 цяло яйце и сока на една средно голяма глава лук.

Да, последното ще ви отнеме повече време, за да изцедите една глава лук и почистите сокоизтисквачката, но ви съветваме да правите тази маска поне един път в месеца.

Лесна маска за невероятен растеж на косата

1 с.л. рициново масло+1 с.л. зехтин+1 с.л. тривитаминол. Смесете добре тези съставки и нанесете в скалпа с масажни движения. След това разнесете по дължината на косата. Тази маска е дълбоко хидратираща и с експресно действие. Косата ще бъде като нова след измиване с шампоана.

Стимулираща маска за растеж на буйна коса

Пасирайте един добре узрял банан. Получената смес е вашата маска за коса. С нея останете от 20 до 30 минути и изплакнете. Бананите са много полезни за растежа на косата. Съветваме ви да ядете по 1 до 2 банана на ден, за да заредите организма с необходимите витамини за по-бърз растеж на красива коса. Бременните жени задължително трябва да консумират банани. Освен това помагат за спиране и регулиране на косопада.

Светлин Миланов ще вземе участие във вечерния концерт-спектакъл на 12 юни

Светлин Миланов ще вземе участие във вечерния концерт-спектакъл на 12 юни

Огнена група „FireLab“ – Враца сподели програмата за първия вечерен концерт-спектакъл. Той е част от съпътстващата програма на Огнен фестивал „Искрите на древния огън“.

Програмата ще бъде много богата, включваща талантливи личности от града, споделиха организаторите. Те добавиха, че ще има специален гост на вечерното събитие. Това ще бъде фолклорният изпълнител Светлин Миланов.

Концертът ще открие младежкият хор на Веселка Александрова, педагог музикант и учител по музика в местната гимназия „Христо Ботев“. 

Огнена група „FireLab“ – Враца ще проведат красиво и вълнуващо огнено шоу в края на концерт-спектакъла на 12 юни.

Вечерното събитие ще се състои на 12.06.2021г. от 20:00 в парк „Дъбника“.

Програмата на концерта е както следва:

1. Начало с младежки хор на Веселка Александрова

2. Квартет „Хармония“ 

3. Балет „Magic“

4. Алекс и Кари към клуб „Таланти“ към Младежки център – Враца

5. Галин към клуб „Таланти“ към Младежки център – Враца

6. Наско и Жоро към клуб „Таланти“ към Младежки център – Враца

7. Светлин Миланов

8. Огнено шоу на Огнена група „FireLab“ – Враца

Организаторите от FireLab апелират към всички гости да спазват противоепидемичните мерки за ограничение на заразата от COVID-19. 

 

В изпълнение на проект BGLD – 1.003 – 0004 „Младежки център Враца – фактор за развитие на Северозапада“ по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“.
 

Съвети за грижа за косата и скалпа

СЪВЕТ #1 ПОЧИСТВАЙТЕ РЕДОВНО КОСАТА СИ С НЕЖНИ ПРОДУКТИ

Не използвайте агресивни шампоани, които биха навредили на защитната бариера на скалпа. Използвайте нежни шампоани, подходящи за мазна и суха коса. Шампоанът трябва да се нанася и масажира в скалпа и козметичните фоликули.

СЪВЕТ #2 НЕ РАЗЧЕСВАЙТЕ СКАЛПА

При усещане за сърбеж, избягвайте разчесването на скалпа. Използвайте успокояващ шампоан против пърхот с масажни движения на скалпа за успокояване. Рискът от разчесване може да доведе до възпаление на скалпа, раздразнение и влошаване на пърхота. В случай на сърбеж на скалпа, консултирайте се с дерматолог.

СЪВЕТ #3 ИЗПОЛЗВАЙТЕ ХЛАДКА ВОДА

Когато миете косата си, изплакнете с хладка вода, за да успокоите сърбежа и раздразнението

СЪВЕТ #4 МАСАЖИРАЙТЕ СКАЛПА

Масажът на скалпа е също толкова приятен, колкото този на тялото. Състоянието на скалпа Ви може да се подобри благодарение на масажа, особено ако имате пърхот. Нанасяйте натурални масла като кокосово, бадемово с помощта на капкомер или апликатор от комплект боя за коса, след което нежно масажирайте скалпа. Не разчесвайте главата и не втривайте твърде силно.

СЪВЕТ #5 БРЪСНЕТЕ БРАДАТА СИ

За мъжете – при наличие на пърхот върху лицето, бръснете всеки ден брадата и мустаците си и хидратираите кожата, за да избегнете неговото разпространение.

Десетокласници се събират в знак на протест за отмяна на Националното външно оценяване.

Насрочен е протест за отмяна на НВО за 10 клас и ще се състои на 15 май 2021г. От 12:00 пред сградата на Министерство на образованието в София. Мнозинството ученици от десети клас са на мнение, че това НВО е безсмислено за тези, които искат да продължат образованието си до 12-ти клас. Основателна причина е това, че през миналата година то бе отменено при нисък брой на заразени с COVID-19, а тази година са ,,задължителни” и трябва да бъдат направени. Пореден абсурд, който нагря градуса на напрежението бе заповедта, че дори ученици под карантина трябва да се присъстват. Според организаторите правото на протест е най-добрият знак за развиваща се демокрация и за показване на гражданското несъгласие.

Община Враца ще осигури патронажна грижа на още 230 възрастни хора

Проектното предложение „Патронажна грижа +“ на местната администрация бе одобрено и ще получи финансиране, чрез което ще бъдат обхванати близо 230 лица от уязвимите групи.

За последната година, Община Враца осигурява патронажна грижа и предоставя здравно-социални услуги на над 700 потребителя, в рамките на проектите „Патронажна грижа“ – Компонент 3 и Компонент 4.

В проекта ще бъдат включени: Възрастни хора в невъзможност от самообслужване; Лица с увреждания; лица от рисковите групи за заразяване с COVID – 19; Хора, поставени под карантина;

В рамките на проекта на потребителите ще им бъдат осигурени почасови здравно-социални услуги в домовете им: Пазаруване – доставка на храна, хранителни продукти и медикаменти; Заплащане на битови сметки и административни услуги; Придружаване до медицинско лице или институция; Здравна помощ – поставяне на инжекции, измерване на кръвна захар и кръвно налягане и производни дейности, които могат да се реализират извън специализирано болнично заведение; Психологическа подкрепа и консултиране;

Стойността на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 482 952,96 лв.

Източник: Община Враца

Как Европа отменя ограниченията срещу пандемията?

Остров Крит се надява да посрещне британските туристи през следващите седмици. Надпис на изображението:

,,Остров Крит се надява да посрещне британските туристи през следващите седмици“ Гърция официално започна своя туристически сезон, като всеки пети работник зависи от сектора. Първите туристически полети ще пристигнат на 14-те регионални летища в Гърция днес. Пътуванията между гръцките региони се възобновяват, тъй като правителството казва, че „ние затваряме зад себе си“. Гърците вече не трябва да изпращат текстови съобщения, преди да пътуват или пазаруват, но все още има много ограничения и се отчитат средно по 2000 случая на ден. Всеки грък, който желае да пътува, трябва да използва зелена карта. Гърция все още не е в списъка на страните, които пътуващите могат да посетят от 17 май, въпреки че служителите се надяват, че скоро ще се промени, особено за ключови острови като Родос, Кос, Корфу и Крит .

Туристите, които се надяват да пътуват до Майорка и другите Балеарски острови това лято, ще трябва да се задоволят без нощни клубове. Министър-председателя Франсина Арменгол заяви пред германските медии, че сега приоритетът е за семейства, спорт, култура и туристи. „Нощният живот ще последва по-късно“, казва тя.

Португалия удължи извънредната обстановка до 30 май, но все още не е решила дали да пусне британски туристи от понеделник. Въпреки това дванадесет хиляди фенове са допуснати до финала на Шампионската лига на 29 май със строги ограничения.

Испанската туристическс организация се надява на собствените си граждани да помогнат за стартирането на местната индустрия преди възобновяването на чуждестранния туризъм. Рамон Есталела, ръководител на конфедерацията на хотели и настаняване, казва че испанците са „по-нетърпеливи да пътуват, отколкото бихме могли да си представим“.

Повече от половината от 16-те германски провинции сега съобщават за седемдневни нива на заболеваемост под 100 на 100 000 души. Бавария е последната провинция, в която се наблюдава спад, а на национално ниво честотата е спаднала под 100 за първи път от 20 март. Проучване показва, че около 38% от френскоговорящите белгийци отказват ваксинации, в сравнение с 20% от фламандските белгийци. Постъпленията в болница Covid в Белгия намаляват, а броят на лекуваните е под 2000.

Вълчан Войвода и скритото имане в Балкана…

Легендите се отнасят до местности най-вече в района на Котля, някои дори са описани в пътеписите на Димитър Осинин и в иманярския фолклор. Те също се знаят и днес -теренни записи от Горно Озирово и разкази на планинари ги „съживяват“ и в нашия архив.

Трябва да отбележим и още една особеност, която се забелязва при охарактеризиране на народните текстове и при­родните обекти, за които те се отнасят – за някои от географ­ските обекти няма народен разказ, т. Е. – не съществува или, което е по-вероятно не е достигнала до нас „историята им“, за други се знае една история или една е останала до днес да се разказва, за трети се знаят по няколко легенди и предния – например за Цареви ливади – в едно предание те се свързват с цар Иван Шишман, в друго – с цар Константин. Така и с Карал-баир или Колесницата – според някои те са част от богатия цикъл за Шишмановци, според други, са владение на светците, слънчови заповедници, цар Константин и царица Елена.

Израел засилва атаките в Газа, тъй като конфликтът навлиза на петия ден

В Газа палестинците, страхуващи се от нахлуване на израелски войски, бягат от райони близо до границата с Израел. Жителите, напуснали Шеджая в град Газа, казаха, че снаряди са падали по домовете. В Газа палестинците, страхуващи се от нахлуване на израелски войски, бягат от райони близо до границата с Израел. Жителите, напуснали Шеджая в град Газа, казаха, че снаряди са падали по домовете. Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че 27 деца са били убити от началото на боевете и много други цивилни са загинали. Други 600 жители на Газа също са ранени.

Рецепта за приготвяне на негърче

Необходими съставки:

яйца – 2 бр.

захар – 1 и 1/2 ч.ч.

олио – 1/2 ч.ч.

кисело мляко – 1 ч.ч.

сода – 1 ч.л.

какао – 3 с.л.

брашно – 1 и 1/2 ч.ч.

краве масло – 125 г

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват заедно със захарта. Добавя се и олиото към тях.

В отделна купа се слага содата в киселото мляко и се добавят в яйчената смес. Предварително пресятите брашно и какао също се добавят.

Сместа се изсипва в правоъгълна тава с диаметър 26 см и се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за около 35 минути.

След като кексът се извади от фурната, трябва да изстине преди да се нареже на големи квадрати.

През това време се приготвя заливката.

Разтапя се маслото, добавят се захарта, какаото и водата, кипват се малко, за да се сгъсти сместа.

След това вече изстиналото негърче се залива с горещия сироп.

Негърчето с какаова заливка е много вкусно.

Крали-Маркови места

Шетал Марко с коня Шарколия по цялата поробена от турците християнска земя и за правата вяра се биел, и от османските нашественици християните закрилял. Шетал Марко и по нашите земи – следи от неговите стъпките и от стъпките на коня ще откриете по целия път от Дунав до Врачанския Балкан – Марков баир при Оряхово, „плочите“ от копитата на коня Шарколия на Средни връх, Мутишевица (Мизия) и Марков баир, Крали-Маркови стъпки край Манастирище, по течението на река Бриша край Тлачене… Крали Марко навсякъде е обиколил с коня Шарколия и навсякъде конят е оставил следи от копитата си. Така някога юнакът е отбелязал докъде му е държавата.

Най-популярните места във Врачанската планина, свързани с легендарния юнак са Крали-Маркови откоси – в Милановския суват и Марков камък – над град Враца в мест­ността Скакля.

Половин час пред огледалото, стимулиращи средства.

Стимулиращи средства. Контрастни душове. От външните средства, които подобряват кръвообращението,топлината е на първо място .За свиването на мускулите и по-активно кръвообращение помага и студената вода . Контрастните душове са най-ефикасната процедура. Измиване със солена вода. То укрепва слабите лицеви мускули. Сутринта 20-25 минути, след като лицето е намазано с крем, се измива с хладък разтвор на солена вода -1 чаена чаша вода и една чаена лъжичка сол. Горещи компреси със сол. Когато лицето е преуморено след боледуване ,при безсъние когато жената изглежда зле, много полезни са топлите компреси със сол. Предварително лицето и шията се намазват със подхранващ крем. С разтвора на един литър гореща вода – две супени лъжици сол,намокрете средата на хавлиена кърпа и като я държите за сухите краища леко я изстискайте. Внимателно наложете кърпата върху брадичката,краищата и съединете над главата,без да опъвате. Тази процедура е много ефикасна, но не трябва да се прави често .

466 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 7 503. 9 от новите случаи са в област Враца, 7 в Монтана и 7 във Видин.

В болници в страната се лекуват 5 882 пациенти, от които 566 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 315 души, починали са 16. През вчерашния ден са ваксинирани 10 048 души. Така общият им брой става 932 419.

Учените смятат, че жертвите на COVID19 са много повече

Коронавирусът е убил много повече хора, отколкото сочи официалната статистика. Това твърдят учените от Университета във Вашингтон. Според проучването реалният брой на починалите е близо 7 милиона в световен мащаб. Това е около два пъти над посоченото от официалните данни. Основната причина е, че властите броят само хора, починали в болниците и с доказано наличие на коронавирус докато много хора умират в домовете си без да са дори тествани.

Прочуването дава за пример Мексико, където тестове са направени едва на 5 процента от населението. Когато сравняват данните с показанията за общата смъртност учените смятат, че реалният брой на починалите в Мексико е над 600 хиляди души. Това е близо 3 пъти повече от официалното регистриране.

В момента вирусът има огромна кинетична енергия в някои държави. Много мощна сила на заразяване. И това се движи както от човешкото поведение, така и от появата на нови мутации. А в някои държави дори заразяването е толкова масово, че здравните системи са под огромен натиск

Огнен фестивал „Искрите на древния огън“ ще се проведе във Враца.

Първият по рода си фестивал на огнените изкуства ще се проведе средата на месец юни във Враца. „Искрите на древния огън“ е най-новият и мащабен проект на Огнена група „FireLab“ – Враца.

Младежите от FireLab са познати на града от доста мероприятия и огнени шоу-програми, включително традиционния за групата July Morgning, който се провежда всяка година на Хижа „Вестител“.

Врачанската огнена група са подготвили пълна програма за всички участници в новоорганизирания фестивал.

Проектът „Искрите на древния огън“ е в изпълнение на проект BGLD – 1.003 – 0004 „Младежки център Враца – фактор за развитие на Северозапада“ по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“.

Кога и къде?

Фестът ще се състои на 12 и 13 юни в няколко ключови места в града. Обученията ще се състият в сградата на Младежки център – Враца, а вечерните концерт-спектакли както следва:

12.06.2021г. от 20:30ч. – Парк „Дъбника“.

13.06.2021г. от 20:30ч. – Парк „Зелето“.

На всеки концерт-спектакъл ще има различни млади таланти и изпълнители на града, огнено шоу от Огнена група „FireLab“ – Враца, като на закриването на фестивала (13 юни) ще присъстват младежките рок групи „Спални места“ от София и „Бирен ден“ – Враца.

Освен вечерните концерти на открито, групата е подготвила интерсни дейности за най-запалените младежи. В рамките на фестивала – 12 и 13 юни младежи ще могат да се впуснат надълбоко в света на огненото изкуство. Всеки желаещ младеж ще може да се ЗАПИШЕ и да научи много интересни факти за изкуството, както и да се научи да върти огън напълно БЕЗПЛАТНО.

FireLab за подготвили богата програма за ентусиастите, включваща обучения, игри, енерджайзери, вкусни сандвичи от Кът за бързо хранене „СоКЪТ“ – Враца, както и готини награди за най-активните.

Награждаването ще се състои на вечерния концерт-спектакъл на 13.06.2021г. в парк „Зелето“.

Какво ще науча?

Всеки ЗАПСИСАЛ СЕ за огнения фестивал „Искрите на древния огън“ ще развие своите умения за работа в екип, лидерство и комуникация. Освен това всеки ще се запознае с огнеото изкуство – Откъде произлиза, как се върти огън, какви уреди използва FireLab, както тактики за по-красиво огнено шоу и правила за безопасност при боравене с огън.

Всеки, който желае може да се запише безплатно ТУК, както и да посети Facebook страницата на ФЕСТИВАЛА или тази на FIRELAB.

Легенда за кукери

„Дан-дан, дан-дан-дан. Дан-дан, дан-дан-дан”.

Площадът е многолюден. Еуфорията завладява всички, а животът в този момент е шумен, цветен и безгрижен. Очите жадно поглъщат цветното множеството. Из улиците се разнася екота на чановете, а хилядите хора с чудновати маски и костюми предават своите емоции и настроение на хората. Сърцата ни уеднаквяват своя ритъм и започват да бият в ритъма на тежките звънци и хлопки. Душата трепти и кара хората да танцуват и отговарят на закачките на кукерите. Светът е ведрина. Със своя меден глас тежките хлопки и звънци хармонично пеят своето: „Дан-дан, дан-дан-дан. Дан-дан, дан-дан-дан” Какво повелява легендата за кукеровден? Кукеровден е древен обичай, признат за най-старото проявление на тракийския бог Дионис от редица български фолклористи и изследователи на тракийската древност. При смяната на старата с новата година, основният обред се изпълнява от мим, какъвто е кукерът. Актьорът играе заедно с придружаващи го персонажи (бабата, цар/кръстник, царица, мома/ерген, циганин/циганка, бръснар, доктор, ваксаджия, поп, носачи/чираци/магаретата, горският, съдия, стражари, касиер/бирник, мечка и мечкар и др.). В тракийската обредна действителност богът Дионис – Загрей умира и възкръсва в зимните утрини, когато съзвездието Лира (Вега) е било най-ярко, т.е между 5-ти и 15-ти февруари. Загрей е субектът на големите новогодишни Дионисови игри, които християнизацията на населението и възприемането на източноправославния календар свързват със Сирни Заговезни, а чрез чрез тях с Великден. Обредът е символна смяна на старата с новата година. С него се изиграва тракийската орфологическа реорганизация на света. За обреда е писано много, съществуват множество изследвания, но вероятно поради това, че е сложен, многопластов и изпълнен с много символика, както и поради факта, че има своите особености и различия във всеки регион, все остава някак неясен и неразбран. Вероятно именно това е и причината интересът към него никога да не стихва. В днешно време често е представян като акт, който да донесе плодородие и здраве, като земеделски празник или като действие за прогонване на злото.

Ива Митева от ИТН е новият председател на 45-то НС

Новият председател на четиридесет и петото народното събрание е Ива Митева от „Има Такъв Народ“ със 163 гласа „за“. Това стана ясно преди минути от старата сграда на Правителството. От ГЕРБ-СДС се въздържаха.

Против Цвета Караянчева въздигната от ГЕРБ-СДС са 162. 75 са за Караянчева от ГЕРБ-СДС.

Заместник-председателите на Ива Митова са Татяна Дончева от ПП „Изправи се! Мутри вън!“, Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, и предложените от другите политически партии.

Парламентарни секретари на 45-то НС са:

 1. ГЕРБ-СДС – Мануил Манев, Христо Бачев.
 2. Има Такъв Народ – Кирил Симеонов, Петър Димитров.
 3. БСП за България – Филип Попов, Стоян Мирчев.
 4. ДПС – Мастан Мастънов, Юстин Мехмед.
 5. Демократична България Обединение – Димитър Найденов, Иван Вълов.
 6. Изправи се! Мутри вън! – Станислав Колев, Минко Ангелов.

Предстои гласуване за министър-председател.

Данни към 14:30 на 06.04.2021 г. При обработени 100.00% СИК протоколи в РИК.

Резултати от Районната избирателна комисия/ РИК ВРАЦА.

 1. ГЕРБ–СДС – 32,9% с 25 869 гласа.
 2. Има такъв народ – 17,6% с 13 828 гласа.
 3. Българската социалистическа партия / БСП за България – 16,2% с 12 753 гласа.
 4. Движение за права и свободи / ДПС – 10,3% с 8 107 гласа.
 5. Демократична България – 4,2% с 3 356 гласа.
 6. Изправи се! Мутри вън! – 3,9% с 3 080 гласа.
 7. ВМРО/Българско национално движение – 3,7% с 2 917 гласа.

Сумарните данни, показват.

 1. ГЕРБ-СДС – 26,1% с 837 671 гласа.
 2. Има такъв народ – 17,6% с 564 988 гласа.
 3. Българската социалистическа партия / БСП за България – 15% с 480 124 гласа.
 4. Движение за права и свободи / ДПС – 10,4% с 335 701 гласа.
 5. Демократична България – 9,4% с 302 270 гласа.
 6. Изправи се! Мутри вън! – 4,7% с 150 921 гласа.

Данните извън страната.

 1. Има такъв народ – 30,7% с  52 371 гласа.
 2. Демократична България – 17,5 с 29 868 гласа.
 3. Движение за права и свободи / ДПС – 13,1% с 22 398 гласа.
 4. ГЕРБ-СДС – 8,6% с  14 725 гласа.
 5. ПП Възраждане – 7,4%с 12 626 гласа.
 6. Българската социалистическа партия / БСП за България – 6,5% с 11 086 гласа.
 7. ПП БНО / Българско национално обединение – 5,2% с 8 948 гласа.

Пухкаво руло

Необходими продукти:

7 яйца

1 ½ ч.ч. захар

1 ½ ч.ч. Брашно

1 буркан мармалад

  Начин на приготвяне: В дълбок съд се слагат седемте белтъци и се разбиват с миксер, докато станат на пяна. След това постепенно се прибавят захарта и продължава да се бърка до получаване на гъста смес. След това се прибавят брашното и жълтъците, като пак се бърка. Сместа се изсипва в тава върху хартия за печене.

Започва цялостното асфалтиране на пътя Деривол-Чирен.

От 06 април /вторник/ стартират строително-ремонтните дейности на общинската пътна мрежа II-15, отсечката от Деривол до село Чирен. Към момента екипите подготвят участъка, който е с дължина от близо 8 километра и предстои полагането на новата асфалтова настилка.

Средствата за пълното обновяване на пътя са в размер на 3 млн. Лв. И са отпуснати с постановление на Министерски съвет.

Рехабилитацията на четвъртокласната пътна мрежа ще продължи 120 дни, което налага и въвеждане на временна организация и безопасност на движението.

Обходният маршрут за превозните средства, включително и на обществения транспорт, ще бъде Чирен-Лиляче.

3860 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

3860 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 19 210. 69 от новите случаи са в област Враца, 80 в Монтана и 30 във Видин. 

В болници в страната се лекуват 510 049 пациенти, от които 734 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 2996 души, починали са 197. През вчерашния ден са ваксинирани 6 479 души. Така общият им брой става 510 049.

Царските места. Последните български царе.

Иван Шишман и Иван Срацимир

Едно от популярните „царски места“ във Врачанско, което носи фолклорния спомен за последните български царе на славна България, е Черепишкия манастир край река Искър. Местната наративна традиция обвързва и недалечния Бистрешки манастир с темата. Многобройни са преданията и легендите, в които се разказва за скритите съкровища в манастира и пещерите наоколо. Особено популярни през 30-те и 40-те години на ХХ в. са преданията за скритото там съкровище на цар Иван Шишман, което е „шест товара имане“ (в. „Читал Дело“ от 1937г.). Казват, че то и до днес не е намерено. Други легенди разказват, че наблизо била монетарницата (тарпаната) на последния български цар, а самият манастир „е от края на Второто българско царство – царски манастир, вероятно на Шишмана“ (в. „Читал Дело“ от 1941-42г.). Те са част от изключително богат цикъл с предания и легенди от Врачанско, в които се проследява съдбата на царската съкровищница на Шишмановци и техните последни, отчаяни битки с турците в центъра на който стоят текстовете, отнасящи се до Черепишкия манастир.

15 идеи за грижата на кожата и лицето

15 идеи за грижата на кожата и лицето

 • За да може кремът да се абсорбира по-добре от кожата, преди да го нанесете потупайте лицето си с длани, докато усетите леко изтръпване.
 • Ако устните ви често се напукват или белят, имайте предвид, че това е първият признак за дехидратация на организма. Следете колко вода пиете.
 • Горещите вани и пилинги в никакъв случай не трябва да се правят в деня на важно събитие, за да не се сдобиете с излишен блясък и зачервявания на лицето. На кожата й трябва поне денонощие, за да се възстанови.
 • Винаги, когато търсите розово масло в състава на продуктите за лице – то съдържа витамин С и мастни киселини, а освен това отлично подхранва кожата и отстранява зачервяванията.
 • Много хора използват маски само преди важни събития – дали защото нямат време, дали, за да пестят от продукта. Активната грижа обаче трябва да бъде редовна. Имате свободна минутка? Нанесете маска и продължете с домашните си задължения.
 • Втрийте капка масло от мента в центъра на устните за моментален обем.
 • Двуфазните лосиони за премахване на грим заздравяват миглите и ги правят по-еластични.
 • Жизел Бюндхен споделя, че винаги добавя малко спирулина на прах в хидратиращата си маска, преди да я нанесе, за детокс ефект.
 • Вече можете да почиствате лицето не само с предназначените за тази цел продукти, но и със специалните кърпи за премахване на грим. Те са особено удобни, ако сте на път, защото са леки и не заемат място. Трябва да ги навлажните и с тях да почиствате грима, след което може да ги изперете в пералня.
 • За да имате красива кожа, трябва да започнете да дишате правилно. А правилното дишане се усвоява най-добре в часовете по йога.
 • Матиращите салфетки имат не само визуален ефект, но и отстраняват блясъка без да нарушават хидролипидния слой на кожата, като по този начин порите свикват да произвеждат по-малко себум.
 • Използвайте чист памук вместо тампони за грим, защото той травмира кожата на клепачите по-малко.
 • Седнете на стола, поставете лакти на колене, отпуснете лицето си в шепи и отпуснете врата – отличен начин за офисен лимфодренаж.
 • Преди сън нанесете на лицето малко арганово масло, на сутринта ще имате мека кожа като на бебе.
 • Салма Хайек споделя, че сутрин не измива лицето си с почистващи продукти, а просто я изплаква с хладка вода.

Броят излекувани пациенти е по-голям от този на заразените с COVID-19 за денонощието.

740 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 4 129. 12 от новите случаи са в област Враца, 9 в Монтана и 9 във Видин. 

В болници в страната се лекуват 10 649 пациенти, от които 747 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 858 души, починали са 82. През вчерашния ден са ваксинирани 1 492 души. Така общият им брой става 503 570.

При обработени 100% протоколи, първа политическа сила във Враца остава коалицията ГЕРБ-СДС

Резултати към 14:30 часа на 06.04.2021 са обработени 100% протоколи в Районната избирателна комисия в града.

Обобщените данни от изборите за народни представители са както следва:

 1. ГЕРБ–СДС – 32,9% с 25 869 гласа.
 2. Има такъв народ – 17,6% с 13 828 гласа.
 3. Българската социалистическа партия / БСП за България – 16,2% с 12 753 гласа.
 4. Движение за права и свободи / ДПС – 10,3% с 8 107 гласа.
 5. Демократична България – 4,2% с 3 356 гласа.
 6. Изправи се! Мутри вън! – 3,9% с 3 080 гласа.
 7. ВМРО/Българско национално движение – 3,7% с 2 917 гласа.

4013 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 20 647. 98 от новите случаи са в област Враца, 41 в Монтана и 21 във Видин.

В болници в страната се лекуват 10 382 пациенти, от които 753 са в интензивни отделения. Като излекувани през последното денонощие са отчетени 3996 души, починали са 125. През вчерашния ден са ваксинирани 12 083 души. Така общият им брой става 498 085.

Почина Цар Киро в Пловдив на 78-годишна възраст.

Почина Цар Киро в Пловдив на 78-годишна възраст. Той е починал тази нощ в дома си в Пловдив на 78-годишна възраст, съобщи „Нова телевизия“.

Прозвището си Цар Киро получава, защото се самообявява за лидер на ромите в България. През 2016 г. Рашков получи осъдителна присъда за незаконно държане на живак, както и археологически и културно-исторически ценности. Той беше обвинен и за държане на амфетамини, но съдът не намери достатъчно доказателства по това обвинение. В пловдивското село Катуница Рашков се води земевладелец. Близки до него припомнят, че здравословното състояние му е било лошо. Прекарал е два инфаркта, имал е болно сърце и проблеми с бъбреците

JUSK отваря врати и във Враца!

Датската компания JUSK, занимаваща се с търговия на стоки за дома, отваря нов магазин в град Враца. Напълно отдадени на своята “Sleeping and Living” култура, с широка гама от мебели в скандинавски стил и предложения за добрия сън, ще разполагат доста магазини на територията на страната, след откриването този във Враца. Откриването ще се състои на 15 април /четвъртък/ от 10:00 сутринта в ж.к. Дъбника 13А .

„Постарали сме се откриването на магазина във Враца да бъде едно малко събитие, съобразено с противоепидемичните мерки. В четвъртък, 15 април, от 8 сутринта, нашите посетители ще бъдат посрещнати с невероятни намаления – до 70%, балони и музика.“ Споделиха от JUSK.

„Радваме се, че откриваме магазин във Враца. Това е един от големите градове и нашите страхотни оферти и ниски цени ще достигнат до много повече хора. Очакваме Ви в четвъртък, 15 април, от 10 сутринта! Подготвили сме едно страхотно преживяване по случай откриването, което ще Ви даде шанс да се запознаете с нас и нашите артикули. Очаква Ви екип от компетентни служители, които са готови да отговорят на всички Ваши въпроси, както и да Ви помогнат в намирането на най-добрите решения за дома.” споделя регионалния мениджър.

Красивата и загадъчна природа на Врачанската планина.

Красивата и загадъчна природа на Врачанската планина е сполучливо възпята и отразена, вплетена по впечатляващ начин в текстове, отразили възприятията на планинците, вярванията им за света, човека и космоса.

Най-голяма е групата на легендите, свързани с природни обекти – планини, реки, скали, върхове, пещери и водопади. Една част обяснява произхода на дадена географска реалия или придобиването на определени качества – типичен пример е легендата за вкаменените хора, животни и колесница (Крал-баир, Колесницата, Кочиите) или за оцветената в червено скала – Великината кръв при Вратцата, станали по чуден начин – чрез намеса на свръхестествени, неподвластни на човека сили. Такива са и легендите за превръщания, в които чистата любов е безсмъртие. Друга част обяснява произхода на техните наименования, като това се свързва с някакво отличително качество или особеност в най-разпространените случаи. Например изворите Бистрец и Мътница носят наименованията си на качествата – цвета на водата; на техните митологични стопани – Змейовец, Змейова дупка, Самодивското игрище… Не малка част от наименованията са свързани с исторически събития или родови предания, с имената на предците стопани. Тук непременно трябва да споменем в най-обобщен вид няколко цикъла, от които определени легенди са част.

Крали-Маркови места

Шетал Марко с коня Шарколия по цялата поробена от турците християнска земя и за правата вяра се биел и от османските нашественици, християните закрилял. Шетал Марко и по нашите земи – следи от неговите стъпките и от стъпките на коня ще откриете по целия път от Дунав до Врачанския Балкан – Марков баир при Оряхово, „плочите“ от копитата на коня Шарколия на Средни връх, Мутишевица (Мизия) и Марков баир, Крали-Маркови стъпки край Манастирище, по течението на река Бриша край Тлачене… Крали Марко навсякъде е обиколил с коня Шарколия и навсякъде конят е оставил следи от копитата си. Така някога юнакът е отбелязал докъде му е държавата.

Най-популярните места във Врачанската планина, свързани с легендарния юнак са Крали-Маркови откоси – в Милановския суват и Марков камък – над град Враца в местността Скакля.

3694 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 18 502. 90 от новите случаи са в област Враца, 51 в Монтана и 41 във Видин.

В болници в страната се лекуват 10 152 пациенти, от които 747 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 2534 души, починали са 116.

През вчерашния ден са ваксинирани 13 559 души. Така общият им брой става 486 002.

Рецепта за сладък салам

Необходими продукти:

2 кутии обикновенни бисквити

13л. разтопено масло

2 с.л пудра захар

1 ч.ч. орехи (смлени)

1 ванилия

1 кутия лукум

2/3 с.л какао

Начин на приготвяне:

Натрошените бисквити се смесват със счуканите орехи, какаото и захарта. На слаб огън се слага локумът с 1 ч.ч. вода и се бърка докато се разтопи. Сваля се от котлона и се прибавя маслото, и то да се разтопи. Изсипва се при бисквитите и се омесва добре. Разделя се на 2-3 части, които се оформят ката салам и се завиват поръсен с кокос найлон.

Изграждане на нов парк в ж.к. Сениче

Нов парк с площ 33 декара ще бъде изграден в кв.“Сениче“ Той е планиран във вътрешнокварталното пространство между бул. „Европа“ и Криводолско шосе.

В центъра на парка ще се намира изкуствено езеро с фонтан и водни ефекти на площ около 1 декар. Алеите ще бъдат подходящи за разходка, джогинг и колоездене. Предвидени са две детски площадки с разнообразни уреди, като не са забравени и децата със специални потребности.

Ще има зона за разхождане на домашни любимци, стрийт фитнес, както и обособено място за семеен пикник. Две ще са заведенията в парка. Той ще бъде оборудван със съвременна градинска мебел.

Растителността ще бъде съобразена с климата на Враца, като ще се изгради напоителна система за тревните площи и подходящо осветление и видеонаблюдение.

С изграждането на парка ще се обособят 95 нови паркоместа за жителите на квартала.

Мястото ще стане център за социални контакти и развлечение на жителите на „Сениче“, както и на техните съседи от „Кулата“ и „Дъбника“!

Косата – някои основни правила

Сигурно сте забелязали, че състоянието на косата е свързано със здравето, дори с настроението на човек. Косата реагира на всички изменения в организма, след като сте боледували тя изведнъж започва катастрофално да оредява. Косата е барометър за здравето .

За да бъде тя красива, освен грижите които полагате за нея, трябва да следите здравето ирационално да се храните, като включвате повече продукти, съдържащи витамини, ограничавате консумацията на сладко, люто, животинска мазнина и алкохол .

Преди да миете суха боядисана коса, направете 10 минутен масаж на кожата, като при това втривате ленено или конопено масло. След като измиете косата, добре е да бъде изплакнена с отвара от лайка,коприва,брезови листа и мента. Мазната коса може да се изплакне със силен черен чай или отвара от коприва .

Броя на хоспитализираните в страната надхвърли десет хиляди.

4207 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 17 947. 133 от новите случаи са в област Враца, 51 в Монтана и 17 във Видин.

В болници в страната се лекуват 10 093 пациенти, от които 772 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 3869 души, починали са 129. През вчерашния ден са ваксинирани 13 712 души. Така общият им брой става 472 443.

Магнитни бури удрят България през април.

Магнитни бури удрят България през април. През април страната ни ще бъде ударена от магнитни бури.

Най-сериозни смущения се очакват около 10-11 април, показва прогнозата на Института по геофизика, геодезия и география при БАН.

По-незначителни колебания в геомагнитната активност се очертават в края на третата седмица и в началото на петата. Като цяло месецът ще е спокоен, обобщават от НИГГГ на БАН.

Общинският съвет прие Планът за интегрирано развитие на община Враца

Общинският съвет прие Планът за интегрирано развитие на община Враца (ПИРО). Този документ е рамката, която обхваща всички идеи и възможности за развитие на общината през новия програмен период 2021-2027 г. Всеки проект ще кандидатства за различни източници на финансиране, като най-голям дял имат европейските средства. Икономическото развитие и подобряването на градската среда остават най-важните цели за екипа на кмета Калин Каменов.

Най-важно е да се осигури водоснабдяване на Балкана, с което ще се развият различни видове туризъм. Основен проект е създаването на алпийски парк за екстремни преживявания. Ще се кандидатства за средства, с които да се възстанови лифтът, а също така ще има защитена зона за диви животни. Целта е отделните елементи да се допълват, да удовлетворяват очакванията на туристите и да създават стойност за икономиката на Враца и региона.

Важни проекти, за които ще се търси финансиране, са изграждане на нова икономическа зона, водоснабдяване и канализация на населените места в общината, продължаване на мерките за енергийна ефективност за жилищни сгради, изграждане на нов закрит плувен басейн, построяване на спортна инфраструктура в училищата, оборудване на общинските здравни заведения, изграждане на хоспис, нов общински пазар, цялостно обновяване на парка в спортния комплекс „Христо Ботев“, довършване на пешеходната зона до ж.п. гарата и други.

Източник: Община Враца

5176 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

5176 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 20 455. 115 от новите случаи са в област Враца, 135 в Монтана и 28 във Видин.

В болници в страната се лекуват 9 811 пациенти, от които 748 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 3219 души, починали са 155.

През вчерашния ден са ваксинирани 13 183 души. Така общият им брой става 458 731.

Рецепта за домашните плодови тарталети

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ ЗА ТАРТАЛЕТКИТЕ

Масло – 125 г

Пудра захар – 2 – 3 с.л.

Яйца – 1 бр.

Брашно – 1.5 ч.ч.

ЗА КРЕМА

Нишесте – 1 пакет Ванилия

Прясно мляко – 600 мл

Течна сметана – 200 мл

Масло – 50 г.

Захар – ½ ч.ч.

ЗА ГАРНИРАНЕ

Киви

Ягоди

Портокали

Желатин – 1 пакетче

Кокосови стърготини

Течен шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Направете маслено тесто от изброените продукти. Оставете тестото в хладилник за около 20-30 минути. Направете крем, като сварите млякото, добавите захарта и разбитото нишесте с малко студено мляко. Варете на умерен огън при непрекъснато бъркане да желаната гъстота. Охладете готовия крем. Прибавете маслото и разбъркайте до хомогенизиране.

Разбийте сметаната на гъст крем с помощта на миксер. Внимателно съединете двата крема и разбъркайте до еднаквост. Накъсайте малки топчета от масленото тесто и облепете стените на формички за тарталети. Надупчете основата на кошничките с помощта на вилица. Изпечете в загрята фурна до готовност.

Извадете готовите тарталети внимателно от формичките, за да не се счупят, защото са много крехки. Охладете ги. Намажете дъното с течен шоколад. Напълнете тарталети с готовия крем. Гарнирайте с парченца плодове. Полейте с желатин (разтворен по указания на пакета начин), за да запечатате плодовете. Поръсете с кокосови стърготини.

РАЗХЛАБВАТ МЕРКИТЕ! Учениците се връщат в училище от 12 април

Mинистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи днес, че учениците ще се върнат в училище от 12 април по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Децата ще се завърнат в детските градини и яслите от 5 април.

Относно заведенията, най-вероятно ще могат да отворят от 1 април само тези, които имат градини или площи на открито. Нощните заведения остават затворени. Що се отнася до фитнесите вероятно те също ще отворят от 1 април, но ще работят при 30% капацитет.

От 1 април ще отворят врати театрите, но вероятно ще могат да работят само с 30% заетост на местата за публика.

Моловете и големите магазини няма да отворят врати от 1 април.

Вероятно може да се допусне изключение само за онези, които могат да осигурят пространство на открито.

Засега не се предвижда мероприятия на закрито да се провеждат до края на април.

Министър Ангелов уточни, че всичко това е коментирано вчера от много експерти. „Ще има разхлабване на мерките. Вчера много експерти коментирахме какво трябва да се случи и взехме това решение. Днес до края на деня то ще бъде облечено в заповед”, добави той.

„Леко обнадеждени сме

от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да стане тенденция. В Кюстендил е така, в някои други градове също наблюдаваме такава тенденция. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика, за който говорим”, допълни още той.

Здравният министър даде брифинг тази сутрин след пристигането на нови 51 600 дози от ваксината на „Модерна”. Той добави, че утре очакваме още 151 000 дози от препарата AstraZeneca

„За април очакваме около 700 хил. дози ваксини, като това количество може да бъде увеличено. Ще засилим темпа на ваксинация”, каза още Костадин Ангелов.

Болниците се справят, осигурени са предпазни средства, апаратура и кислород, подчерта здравният министър. „Имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислород навреме. Ако има някъде забавяне на доставка, няма да се поколебая да издам заповед за забрана за износ на кислород”, увери министър Ангелов.

„Всички мерки за безопасното провеждане на изборите са взети, както за избирателите, така и за членовете на избирателните комисии”, добави той. Тези, които са под карантина, ще бъдат обслужени с мобилни секции. Изборите ще бъдат безопасни, допълни министър Ангелов и призова гражданите да упражнят правото си на вот, за да са справедливи резултатите и да няма политически спекулации в тази насока.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците.„Да, натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма. Включително за най-натоварените области като Бургас, Шумен и др. няма откази за приемане и болниците намират начин да се справят със ситуацията”, каза той.

В края на април ще има свободен избор на ваксини срещу COVID-19, включително и за записалите се през електрония регистър.

4497 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

4497 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 19 424. 116 от новите случаи са в област Враца, 49 в Монтана и 27 във Видин.

В болници в страната се лекуват 9 679 пациенти, от които 752 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 3112 души, починали са 203.. През вчерашния ден са ваксинирани 9 006 души. Така общият им брой става 445 547.

Расте броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения

24% от изследваните проби са положителни. У нас през последните 24 часа са направени 4094 теста, при които са установени 983 нови случая на коронавирус. 24% от изследваните са положителни, показват данните на Единния информационен портал. В болница са 9839 души (при 9674 ден по-рано), като 773 от тях са в интензивни отделения. Излекуваните през последното денонощие са 457, а починалите са 60. За денонощието са ваксинирани още 2383 души, с което поставените дози ваксини стават общо 436 541. Включително във Враца броят на болничните легла бяха увеличени от 60 на 150, след като в града през изминалата седмица броя на положителни проби се увеличи двойно спрямо изминалите седмици на месец март.

Овесените ядки – закуска на здравето.

Овесените ядки са здравословна зърнена храна, която благодарение на ценните си хранителни и лечебни качества, добива все по-голяма популярност у нас и по цял свят.

Овесените ядки са полезни, защото регулират обмяна на веществата,повишават жизнения тонус на организма и подсилват имунната система. В различните си форми (трици,ядки и мюсли). Научно доказано е че овесените ядки имат силно въздействие върху ‘’патентовите убийци на съвремието ‘’- ракови заболявания,захарен диабет,висок холестерол и затлъстяване.

Овесените ядки притежават висока хранителна стойност и лесна усвояемост. Те се отличават от другите зърнени храни със своя оптимално балансиран химичен състав от белтъчини (11-13 %),мазнини (6-7%),въглехидрати (54-57%), с богатството си на витамини от група B,PP и витамин E и минерални вещества – калий,фосфор,магнезий,цинк,калций,манган,желязо, с високо си съдържание на хранителни влакинини-фибри. Овесените ядки са подходящи да бъдат сервирани, като тарталети, мъфини и палачинки с овесени ядки.

983 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

983 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 4 094. 21 от новите случаи са в област Враца, 2 в Монтана и 1 във Видин.

В болници в страната се лекуват 9 839 пациенти, от които 773 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 457 души, починали са 60.

През вчерашния ден са ваксинирани 2 383 души. Така общият им брой става 436 541.

Възможна втора рокада в БТВ, заради..

Втора голяма рокада само за първото тримесечие на тази година, вероятно ще стане факт в най-голямата медия у нас БТВ. Това е нашумяла от скоро новина за сваляне от екрана Николаос Цитиридис, който преди повече от година замести популярното в България „Шоуто на Слави“. Вероятно той ще бъде премахнат заради очевидно ниския рейтинг на воденото от него вечерно шоу, а в телевизионните среди се заговори за евентуално поемане на поста от Александър Кадиев водещ на „Преди обед“.

Във фокуса на внимание са компромиси от страна на Би Ти Ви, които съвсем скоро бяха пусна ли екипа на предаването в едномесечна творческа отпуска, която завършва на 01.02 с ново попълнения Поп и Ар енд Би певицата Прея.

Въпреки новото попълнение, върху което паднаха всички надежди за вдигане на шоуто отново на крака, но гледаемостта остава ниска. А това от своя страна кара директорите на медията да спасят шоуто, което е една от най-скъпите им продукции. Това ни навежда на мисълта, че съвсем скоро трябва да очакваме смяна на името и водещият на шоуто.

Скандалът между Джоан К. Роулинг и транссексуалната общност

Джоан К. Роулинг е английска писателка и автор, известна най-вече с написването на една от най-големите фентъзи поредици ‘’Хари Потър“.

През юли 2020 г. Тя нашумя отново заради коментар, който направи в ‘’Туитър’’.

Конфликтът между писателката и общността на транссексуалните се разрази през юли, когато Джоан К. Роулинг коментира и вследствие написа пост по повод статия, публикувана в медийната платформа за глобално развитие „Девекс“, в която се използва фразата „хора, които имат менструация“.

Преди това през 2019 г. авторката публично се застъпи за британката Мария Форстатър, която беше уволнена, след отказа си да се отнася към мъж, считащ се за жена, като към други жени. Тогава Роулинг написа, че признава правото на всеки да се облича или да се чувства както пожелае, но не е редно жена да губи работата си, защото защитава факта, че при хората съществуват само два биологични пола – мъжки и женски.

В резултат, на което известни британски творци, сред които и писателят Йън Макюън и драматургът Том Стопард, се подписват под писмо, заклеймяващо „езика на омразата“ срещу авторката на поредицата за Хари Потър, Джоан К. Роулинг заради изказванията си по повод правата на транссекусалните.

Острия спор започва да се задълбочава още повече, когато писателката пуска на пазара криминалния роман, в който убиецът е фетишист и се облича като жена, за да отвлече и убие една от жертвите си.

Трансджендърите, както и множество почитатели на Хари Потър, отвърнаха с гняв на мнението й с редица публични изяви, а водещи фен сайтове на Хари Потър оттеглиха подкрепата си за авторката.

До момента положението все още остават задълбочено и те първа ще разберем докъде ще доведе в бъдеще обтегнатият спор.

2537 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

2537 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 11 931. 68 от новите случаи са в област Враца, 37 в Монтана и 6 във Видин.

В болници в страната се лекуват 9 674 пациенти, от които 769 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 1453 души, починали са 49.

През вчерашния ден са ваксинирани 3 930 души. Така общият им брой става 434 158.

Палачинкова торта с шоколад

 • Необходими продукти
 • ЗА ПАЛАЧИНКИТЕ
 • брашно – 360 г
 • вода – 400 мл
 • масло – 40 г
 • захар – 2 – 3 с.л. пудра
 • яйца – 4 бр.
 • сол – 1 щипка
 • какао – 25 г
 • ЗА КРЕМА
 • масло – 250 г
 • шоколад – 1 буркан течен
 • ром – 1 с.л. по желание
 • ЗА СОСА
 • масло – около 100 г
 • какао – 1 с.л.
 • ром – 1 с.л.

Начин на приготвяне.

Разбийте яйцата със захарта и маслото, добавете водата, щипка сол брашното, като замените 25 г от количеството му с какао. След като сместа се хомогенизира, сипвайте от нея по черпак в сгорещен тиган с незалепващо покритие и изпечете палачинките.

Разбийте мекото масло с леко разтопения шоколад, докато стане пухкав крем и добавете малко ром за аромат.

В подходящ поднос сложете първата палачинка и намажете с около 2 с.л. от крема. Продължете така, докато кремът се изчерпи. Отгоре полейте с шоколадов сос, който се приготвя, като се разтопят съставките в съд на котлона.

Вечерно почистване на лицето.

С вода и сапун.

Измиването на лицето с вода и сапун е най-лесния и разпространен начин за почистване на кожата. Но тази процедура трябва да се изпълнява правилно, защото сама по себе си тя изсушава кожата . Едва 5 часа след измиването на лицето със сапун кожата възвръща, своето нормално съдържание. Затова дори при мазна кожа лицето може да се мие със сапун само един път на ден – вечер, един час преди сън. Жените със суха кожа трябва да правят това само веднъж седмично .

С лосион и течен крем

В случаите, когато измиването с вода дразни кожата, се използват специални лосиони и течни кремове . Те могат да се употребяват и през лятото и през зимата, особено когато усещащ известно стягане на кожата . Избърсването с лосион и крем може да става сутрин и вечер. Освен лицето и шията, може да се изтриват и ръцете, така се отстраняват мъртвите клетки от епидермиса, като се чувства приятно освежаване .

Със специални мазни кремове

Съществуват мазни кремове за почистване на кожата. Те са най-често безводни и се размекват от температурата на тялото, не проникват в порите, почистват кожата от всякакви замърсявания и я омекотяват. Подходящи са всякакъв вид кожа. Почистващият крем се нанася върху кожата на ръцете и се маха с изстискано памуче,предварително намокрено с чай, леко кисела вода или специален лосион. След това върху влажното лице се нанася подхранващ крем .

Измиването с мляко

Измиването с мляко има многовековна традиция. То действа на кожата успокоително, за това се използва най-вече при суха и чувствителна кожа, като се разрежда на половина с вода. Измива се с мляко и се подсушава с памуче. Носът и брадичката може да се дезинфекцират с лосиони и тогава се нанася подхранващ крем. Ако кожата е възпалена и се бели в млякото, като се добавя чай от лайка или липа .

С царевично брашно

По този начин кожата на лицето се почиства от мъртвите клетки. Прави се веднъж на две-три седмици. В чаша с царевично брашно се добавя преварена вода и хубаво се разбърква. Преди сместа да се нанесе,се прави парна баня с лайка. След 5-7 минути лицето се избърсва леко със салфетка, нанася се брашното и се оставя за 15-20 минути да престой. Почистваща маска се отстранява с памучен тампон,намокрен с вода със стайна температура и лицето се намазва с подхранващ крем. Препоръчително е да се направи хранителна маска.

4129 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие

4129 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 18 656. 108 от новите случаи са в област Враца, 97 в Монтана и 18 във Видин.

В болници в страната се лекуват 9 430 пациенти, от които 751 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 2979 души, починали са 89.

През вчерашния ден са ваксинирани 14 627 души. Така общият им брой става 430 228.

Отбелязваме Международния ден на театъра.

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития.

За първи път в историята на театъра, обаче, театралните представления масово се предават онлайн заради глобалната епидемия от коронавирус.

Това дава възможност на изкуството да привлече повече почитатели.

Народните обичаи в календара – Великден.

Народните обичаи в календара са много, но безспорно Великден е сред най-важните или дори най-важен от всички. Много от обредите, свързани с празника, са повлияни от религиозните християнски вярвания и древните легенди.Сред тях обаче има твърде много по-стари вярвания още с езически и митологичен произход. Преходът от зимата към пролетното събуждане на природата е в основата на всички обичаи и обредни действия, извършвани преди празника.Това е време, в което хората се обръщат към всички природни сили. Ритуалите са предназначени да спечелят закрила от добронамерените и защита срещу злосторниците в природния свят.

Поверията около Велики четвъртък не спират с боядисването на яйцата. В ден четвъртък не трябва да се бърка в полога на кокошките, но четвъртъка преди Христовото Възкресение прави изключение.

Яйцата, снесени на Велики четвъртък, се боядисват първи. Най-голяма сила има яйцето, снесено най-напред. Според тази Великденска легенда, първите боядисани яйца трябва да се сложат в сито и да се изнесат на навън, за да ги види Слънцето и да се зарадва.

Радостта му ще премине в усмивка и денят ще бъде слънчев. Тези яйца имат силата да пазят дома и хората, а също и да лекуват. С тях се извършват редица ритуали. Великденските обичаи са отглас от по-стари вярвания от езически времена. Съществува древна легенда, която разказва, че в старо време Бог ходел между хората, помагал им и ги лекувал.

По това време едно царство било владение на зъл магьосник. Той не обичал хората и затова заключил водата и Слънцето в дълбока пещера, за да не могат да се ползват от тяхното благодатно въздействие.

Тогава земята изсъхнала, нищо не се раждало, а птичките побягнали далече.

В това царство живеел млад мъж с двете си деца – момче и момиче. Един ден той отишъл в гората, за да изрови корени за храна. Там издялал от дърво едно яйце, боядисал го с червена глина и като се прибрал, го оставил при децата за да го намерят на сутринта.

През нощта сънувал как един старец го предупредил, че на другия ден злият магьосник ще дойде, за да отвлече децата му. Казал му да не се бои, а да вземе яйцето, което направил в ръка. Това бил Дядо Великден.

На сутринта магьосникът наистина дошъл със своята каляска и се втурнал в къщата, но бащата взел червеното яйце и го вдигнал високо над главата си.

Силна светлина огряла земята, а от нея злият магьосник ослепял и вече не притежавал силата да властва над хората. Тогава всички хора се събрали, разбили катинарите и пуснали Слънцето и водата навън.

Природата разцъфтяла, птичките се завърнали и всичко възкръснало за нов живот. Оттогава хората празнуват празника на дядо Великден и боядисват червени яйца.

Денят на Възкресение отменя всички забрани от страстната седмица преди празника. Всички обличат новите си дрехи, връзват люлки и се люлеят за здраве.

Животът застава пред новото си пролетно начало, а хорото на Великден повтаря формата на

Слънцето. Този култ, дошъл от древността, говори за устойчивостта на народните традиции.

Новото сърце на Враца

Готов е проектът за реконструкция и обновяване на парка в Спортен комплекс „Христо Ботев“ с площ над 77 дк. Запазва се настоящата алейна мрежа, както и всички съществуващи и годни дървета. Паркът ще бъде обогатен с нови видове високи насаждения съобщават от Община Враца.

Предвиждат се четири основни зони:

Зона 1 – за игра на деца, фитнес на открито и амфитеатър за провеждане на събития

Зона 2 – за екстремни спортове, скейт и Pump Track

Зона 3 – за отдих, с езеро от 2 дк. И водни ефекти

Зона 4 – за луна-парк, виенско колело с диаметър 32 м. И уникална гледка към Балкана, както и Piknic area

В обновения парк ще бъдат обособени още алеи за колоездене и джогинг, зона за разходка и дресировка на домашни любимци, места за хранене и много атракциони. Предвижда се изграждането на обществен паркинг с 80 места. Паркингът ще се намира в южната част на парка /до ул. „Георги Апостолов“/ , обновяване настилката на всички алеи, ново модерно осветление и поливна система.

Проектът е основен приотитет за развитие на градската среда на Враца и е заложен в Плана за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 година

НОВ ВИД ТУРИЗЪМ?: Сърбия привлича чужденци с ваксини

Западната ни съседка предлага безплатни ваксини срещу COVID-19.Чуждестранни граждани, главно от съседни страни, се стичат в Сърбия, след като се разбра, че Сърбия предлага безплатни ваксини срещу COVID-19 за чужденци. Сръбските власти разполагат с допълнителни дози от препарата на AstraZeneca. Желаещите да се ваксинират са основно от Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. В момента Сърбия използва ваксините на Pfizer и BioNTech, AstraZeneca, руската Спутник V и китайската „Синофарм“. С население от около седем милиона, страната е на второ място в Европа по процент на ваксинираните. Досега са поставени над 2,1 милиона дози.

3988 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

.3988 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 17 825. 104 от новите случаи са в област Враца, 62 в Монтана и 28 във Видин.

В болници в страната се лекуват 9 281 пациенти, от които 769 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 2161 души, починали са 99.

През вчерашния ден са ваксинирани 14 292души. Така общият им брой става 415 601.

Питка кроасан

Необходимите продукти:

0.500 кг.Брашно

1 Яйце

½ Мая

250 мл. Вода

1 с.л Захар

1 с.л Сол

Начин на приготвяне:

В дълбок съд сипваме брашното и правим кладенче. Разтваряме маята в част от загрятата вода. В кладенчето прибавяме солта, захарта и белтъка на яйцето. Постепенно сипваме водата с разтворената мая и се меси. След като се омеси тестото се завива и се оставя да втаса. Разточва се на кръг и се реже на триъгълници. Навиват се като кроасани от широката към тясната част, мажат се с жълтък и се оставят да втасат за 15 мин.

Пече се на предварително загрята фурна на 250 градуса за около 30мин.

4375 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

4375 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 17 120. 129 от новите случаи са в област Враца, 64 в Монтана и 17 във Видин.

В болници в страната се лекуват 9125 пациенти, от които 743 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 2709 души, починали са 106.

През вчерашния ден са ваксинирани 12 504 души. Така общият им брой става 401 309.

Благовещение е!

Благовещение е евангелско събитие и посветеният на него християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. Празнува се на 25 март. Утвърден е в Православната църква през 7 век. Почита се от всички основни християнски деноминации (православие, католицизъм, протестантство).

Преданието разказва как в ранната сутрин на 25 март, девойката Мария седяла и четяла Светото писание. Долетял божият ангел-вестител Гавраил и известил, че тя е избранницата да роди Божия син: „Ангелът влезе при нея и рече: Радвай се , благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените.“ (Евангелие от Лука, 1:28) Казвайки това, гласът откликвал на мислите и: „Не бой се, Марийо, понеже ти намери благодат у Бога. И ето ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Исус.“ (Евангелие от Лука, 1:30-33) Как би станало това, като Мария не познавала мъж. Получила незабавен отговор: „Дух Светий ще слезе върху ти и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий“ (Евангелие от Лука, 1:35). Така и станало. Оттогава се празнува празника Благовещение, точно девет месеца преди Рождество.

В навечерието на Благовещение е задължително почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запяват обредни песни и тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.

Празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Евангелина и др.

СЕКС СКАНДАЛ: Служители снимали порно сцени в сградата на австралийския парламент.

Замесените си разменяли и снимки с порнографско съдържание.

Видеоклипове с неприлично съдържание, на които служители на консервативното правителство извършват сексуални актове в сградата на националния парламент, шокираха Австралия. На един от записите се вижда как един от служителите мастурбира на бюрото на депутатка.

Австралийският премиер Скот Морисън определи тези действия като скандални. Видеоклиповете и снимките, провокирали скандала, вероятно са били споделени в група на служители на правителството в социалните мрежи, след което били изпратени до две медии от техен възмутен колега.

Мъжът, представен като Том, заявил пред медиите, че служители на правителството и депутати понякога правели секс в залата за молитви на парламента. Освен това, в сградата идвали и проститутки, които обслужвали народните представители. Том споделил също, че служители на правителството си разменяли снимки с порнографско съдържание. По думите му самият той е получил толкова много такива фотоси, но вече бил „развил имунитет“.

Един служител вече е уволнен във връзка със скандала. Австралийското правителство заяви, че ще има още наказани.

Легенда за ,,Мръсните дни“

„Две моми се наканили да правят седянка. Преправил се караконджулът на убав момък и влязъл през комина. Взел едната мома и я скрил в пещера. Затискал входа на пещерата с голям камък и ходел за кръв. Момата успела един ден да избягащ, ама я било страх че караконджулът ще я надуши по кръвта. Скрила се в купа сено в една каруца. Но той ги настигнал и почнал да мушка с дългия си остър шиш, пробол я отстрани, тя изтрила кръвта от шиша с шамията си и запушила дупката. Отишъл си, а уморена и жадна, момата отишла до един кладенец. Дошъл момък с кон, помолила го да си разменят дрехите и избягала. Стигнала селото, потропала на бащината си къща посред нощ и поискала да влезе. Пуснали я вътре, а тя започнала да разпитва стопаните дали имат и други деца, освен момиченцето, а те й отвърнали, че някога имали още една дъщеря, която изчезнала. Като видели, че момъкът е добър, го пуснали в другата стая да спи с момиченцето, че нямало много стаи. Свалил си калпака и дългата му коса се разпиляла по гърба. Попитал момиченцето дали знае коя е. То отговорило, че е изчезналата му сестра. Махнала забрадката и умряла, за толкова й били стигнали силите.

4851 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

4851 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 19 869. 173 от новите случаи са в област Враца, 49 в Монтана и 21 във Видин.

В болници в страната се лекуват 8 927 пациенти, от които 729 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 2571 души, починали са 119.

През вчерашния ден са ваксинирани 12 436 души. Така общият им брой става 388 805.

Питка роза

Необходими продукти:

0.500кг.Брашно

½ Мая

250мл. прясно мляко

1 Яйце

2 с.л Олио

1 с.л сол

1 с.л захар

Начин на приготвяне:

В дълбок съд сипваме брашното и правим кладенче. Разтваряме маята в част от загрятото прясно мляко кладенчето прибавяме сол,захар,белтъка на яйцето и олио. Постепенно сипваме млякото с разтворената мая и се меси. След като се омеси тестото се завива и се оставя да втаса. От втасалото тесто правим топчета и ги разточваме на кръгчета (Една розичка се състой от три кръгчета), кръгчетата се подреждат леко се застъпват и се навиват след като се навият на руло се режат по средата се оформят розички. Маже се с жълтък и се оставя да втаса на топло за 20мин. Пече се на предварително загрята фурна на 250 градуса.

Подхранване на кожата

Почистването на лицето е подготовка за втория етап-подхранване,което предпазва от остаряване,прави я еластична и свежа, забавя образуването на бръчки. Жените обикновено не обръщат нужното внимание на най-предразположените към остаряване остатъци на кожата (ъгълчетата) около очите, краят на устните и челото. Повечето забелязват измененията,когато те вече са факт и всякаква профилактика е ненужна.

Местата, които са най-предразположените изискват доста старателна грижа още от млада възраст. Трябва да се знае, че различните видове кожа реагират по различен начин на кремовете. Затова трябва да се внимава с употребата на нови кремове, използването на подхранващите кремове не трябва да предизвиква никакви отрицателни ефекти . До 30-35 годишна възраст не се препоръчва използването на изсушаващи и стимулиращи средства. Често млади жени употребяват препарати, подходящи за жени над 40 години, при които вече се забелязва увяхване на кожата. Трябва да се внимава с употребата на кремовете, които съдържат биогенни стимулатори и хормони (те могат да предизвикат нежелани усложнения).

Биокремовете съдържа важните и необходими витамини A,D,E,F,ферменти,екстракти на лекарствени растения и хормони. Тези биологични вещества като правилно влияят на различните обмени в организма, които с възрастта се нарушават.

Но трябва да предупредим: всички биокремове се употребяват след 35 годишна възраст.

Преди лягане излишъкът от крем задължително се отстранява (всички активни компоненти навлизането 1 час след нанасянето и не е нужно да се държи повече).

Приблизително месец, след като сте използвали един крем,можете да го замените с друг,тъй като кожата бързо свиква към състава му и той вече губи, своето въздействие. Заедно с това трябва да се знае, че козметичните средства имат за цел да подобрят състоянието на кожата.

Отиде си великата Татяна Лолова

Актрисата Татяна Лолова е починала. Великата актриса издъхна на 87-годишна възраст. Лолова е починала минути след 21 часа на 22 март 2021 г. Вследствие на мозъчносъдово заболяване, съобщават от „Пирогов“.

Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. В София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител.

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. В класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. 1955 – 1956 г. Играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. Година по-късно става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. Е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински. Лолова играе в спектакъла до 2017 г., като прави над 300 изиграни представления в България и чужбина. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър.

Сред най-запомнящите се роли на Лолова в киното са във филмите „Топло”, „Опасен чар”, „Сиромашко лято”, „Бон шанс, инспекторе”, „!3-та годеница на принца”, „Пътуване към Йерусалим”, „Английският съсед”, „Лили рибката”, „Домашен арест”. Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199.

Източник: NOVA TV

4467 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

4467 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 18 808. 68 от новите случаи са в област Враца, 105 в Монтана и 33 във Видин.

В болници в страната се лекуват 8689 пациенти, от които 691 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 2260 души, починали са 169..

През вчерашния ден са ваксинирани 7465 души. Така общият им брой става 376 370.

Легенди и истории за ,,Мръсните дни“ от с. Челопек, област Враца

През дългите зимни нощи старите хора се събирали в дома на съседи и разказвали спомени за сватби и годежи, мъжете споделяли преживявания от войните; пеели едногласни, монотонни песни, близки до техния начин на живот и съвсем рядко за народни герои, събития, подвизи.

Често се случвало да разказват и фантастични приказки за мечки, вълци, вампири, таласъми, караконджовци, самодиви, змейьове, хали, които се явявали през т.нар. „мръсни дни“ – от Коледа до Йордановден. Този период в българския народен календар е възприеман като опасно време, в което злите духове действат с повишена активност на земята. Според традиционните вярвания през мръсните дни се явяват различните свръхестествени демонични същества, които бродят по земята от залез слънце до пропяването на първи петли, както и че на земята идват душите на мъртвите. Схващането, че тези същества са особено опасни за човека, предопределя изпълняването на многобройни забрани и действия с предпазен характер, строго спазвани през целия период – забрани за излизане навън след залез слънце; миенето и прането, понеже водата още е „некръстена“; не се правят помени, сватби и годежи; спазва се сексуално въздържание, защото се вярва, че заченатото в тези дни дете ще бъде недъгаво или ще се превъплъти в зъл дух след смъртта си. За предпазване от демоничните сили, хората носят в дрехите си чесън.

За някои от приказките и легендите за таласъми, вампири и караконджовци си спомня Иванка Христова Илиева-Никовска, родена 1932 г.

„Викат че некога имало таласъми. Дали е верно не знам, но като малки са ни плашили с тях. От мама съм чула една легенда. Било през мръсните дни, кога не се работи. Майката тръгнала да си ляга и рекла на дъщеря си :“Айде лягай си вече, стига си прела, тия дни не се работи“. Она рекла, че й е останало малко, ша допреде и ша ляга. Майка й заспала, по едно време чула, че дъщеря й приказва с някой. Попитала – с кой приказва? Дъщерята казала, че уж влезнала некаква жена, баба Марта и й казала:“Айде, допредвай и легай“. Още малко, отговорила дъщерята. „Е, добре, а ти допреди, па я ша донеса котела с вода, та да сваря преждата“. И си отишла. Майката казала:“Гаси огнището, маиняй тая хурка, она ша доде пак. Но земи масло“. Легат, но майката върху дъщерята и я намазала с масло. Вратата се отваря и некой пита:“Кам те?“ И двете мълчат. Жената търси под кревата, гледа на кревата двойни крака, една глава и едно тяло. Ама били потни /от маста/. „Значи не са работили повече, ша ги оставя да спят“. Като пропели петлите, жената бегала. Кога се събуждат сутринта, разбират, че един човек умрял и некой го довлекъл до техния прозорец, изправили го. И той се превърнал на таласъм. Така ми е казвано“.

За първи път в света ваксинирана бременна жена е предала антитела срещу COVID-19, на своето бебе.

За първи път в света учени установиха, че ваксинирана бременна жена е успяла да предаде антитела срещу коронавирус на бебето си още преди то да се роди. До момента се знаеше, че при боледуване от коронавирус по време на бременност е възможно майката да предаде антитела на бебето.

Жената е медицински работник във Флорида и се е ваксинирала през януари с първата доза от препарата на „Модерна”. По това време е била бременна в 36-а седмица. Тя ражда бебето си, което е момиченце три седмици по-късно. При анализ на кръвни проби от детето е установено, че към момента на раждане то има антитела срещу коронавирус.

„Това означава, че има потенциал за защита и намаляване на риска от инфекция при бебетата, чрез ваксиниране на бременни жени“, посочват учените от университета във Флорида. Това е първият случай в света, в който се ражда бебе с антитела в кръвта, предадени от пъпната връв след ваксинация на майката.

„Тествахме именно пъпната връв за антитела, защото знаем че те се предават на бебетата при други ваксинации по време на бременност“, посочва педиатърът Пол Гилбърт , автор на проучването. „Това е само един случай от хилядите бебета с имунитет, които ще се родят от майки, ваксинирани непосредствено преди раждането“, допълват учените. Въпреки това уточняват, че трябва да се проведат допълни изследвания за да се установи колко време продължава тази защита, както и какво количество антитела са нужни на едно бебе, за да бъде защитено от Covid-19.

Spotify върви по пътеката на успеха на Netflix

Историята и главоломният пазарен успех на музикалната стрийминг услуга Spotify прилича на този на видео платформата Netflix, коментира анализаторът и журналист на CNBC Джим Крамър.

Фокусът на Netflix в оригиналното съдържание от 2011 г. е катализаторът за скока на цената на акциите и до това Netflix да стане най-добре представилата се компания на Wall Street през миналото десетилетие, когато предложи на инвеститорите над 4000% възвръщаемост. Насочването на Spotify към подкастите, откакто стана публична през 2018 г., донесе на компанията подобен растеж и доминация в аудио средата, твърди Крамър.

Стратегията на Spotify

„Смятам, че Spotify прави същото, а сега, когато пазарът хареса подкаст стратегията им, която е чудесна, това, което има значение, е ръстът на броя абонати“, коментира водещият на предаването „Mad Money”.

Когато коронавирусната пандемия първо нанесе удар на пазарите, книжата на Spotify загубиха близо 24% от февруарските върхове, достигайки дъна през март. След като потъна под 118 долара, цената на акциите увеличи стойността си повече от два пъти, подпомогната от силния тримесечен отчет през април.

В понеделник стойността на книжата нарасна с 2 на сто и приключи борсовия ден на ниво от 236,06 долара.

„По-добрите от очакваното приходи от продажби, по-високата от очакваното печалба, премиум абонатите и средният месечен брой потребители растат“ подчертава Крамър във връзка с последния финансов отчет на компанията. „Въпреки че прогнозата на мениджмънта за второто тримесечие беше по-слаба, те свиха прогнозата за годишната си печалба, очевидно обаче вършат чудесна работа в справянето си с панедмията“, посочва той.

Spotify, която предлага както безплатна услуга с реклами, така и платена премиум услуга без тях, през първото тримесечие увеличи броя на премиум абонатите си с 31% до 130 млн. плащащи потребители. Освен това компанията засили стойността си, като подписа договор с Джо Роугън, един от водещите подкастъри в момента, както и с Ким Кардашиан и Warner Bros. Това се случи след излизането на отчета.

Освен това последва случилото се по-рано придобиване на компанията за спортни и развлекателни новини The Ringr за 196 млн. долара през февруари и други сделки за над 390 млн. долара през 2019 г., които имаха за цел добавяне на ново съдържание към платформата.

Източник: DigitalNews.bg

Политически сблъсък между „Демократична България“ и ВМРО

Прочетете програмите на всички партии, за да видите какво предлагат и помислете дали могат да го изпълнят. Това каза Борислав Сандов, водач на листата на „Демократична България“ (ДБ) в Смолян и втори в листата на 25-ти МИР. Да има коректив на управлението – спряхме Истанбулската конвенция, CETA. За да има увеличаване на доходите, за да бъдат опазени семейните ценности – това изтъкна водачът на листата на ВМРО в 25 МИР и в Русе Искрен Веселинов.

Предизборен дебат: Сблъсък между Тома Биков и Явор Божанков за кризата, мерките и съдебната реформа Още в първите дни в следващия парламент ще започнем да работим по Закона за радиото и телевизията. Това заяви в предизборен дебат в ефи… Прочети повече Сандов и Веселинов влязоха в спор кой е част от статуквото и кой къде членува. „Създадохте хаос, включително с липсата на ваксини“, обвини Сандов, а Веселинов отвърна, че България се справя с коронакризата като Западна Европа и далеч по-зле, отколкото в Азия. Той посочи, че на коалиционните партньори в управлението им трябвало много време да възприемат и приложат мерки в подкрепа на малкия човек.

„Чувате ли сега, коалиционните им партньори не овладели кризата, сякаш те не са част от това управление. Защо не се поръчаха достатъчно ваксини, които са ни в квотата“, заяви Сандов. „Демократична България“ обичат да слушат само себе си“, не се съгласи Искрен Веселинов. Той посочи, че ВМРО дало предложенията за мораториум върху задълженията, за туризма. Последва спор – според Сандов е трябвало да се отворим повече на по-късен етап, а Веселинов отвърна, че значи „Демократична България“ е била против отваряне. Трябва да мислим как да отваряме, не как да затваряме, категоричен е зам.-председателят на ВМРО. Що се отнася до предложения за нови мерки, Сандов попита защо се затваря всичко накуп, а не се прави разграничение между малки и големи.

Той поиска и промяна в комуникацията с обществото. „Трябва да се намери балансът между стерилната среда“, посочи Веселинов. „Радвам се, че „Демократична България“ откри 10 години по-късно, че сме шампион по смъртност“, продължи той, след като Сандов обвини ВМРО като съучастник за смъртността от коронавируса и припозна ДБ за наследник на управлението на Иван Костов. „От началото на Прехода сте проблем“, каза още Веселинов. Сандов му отвърна, че може да ги обвинят и за Втората световна война. Той посочи, че в „Демократична България“ само ДСБ е спомен от предишно управление, което не може да се сочи за неуспешно.

Сандов няколко пъти обвини Веселинов в демагогия. Данъци като „данък уикенд“, „данък дивидент“ да се намалят, посочи Веселинов. Той посочи, че трябва да се създаде Държавен гаранционен фонд за вноските по кредити през следващите 2 години, особено що се отнася до туризма. Сандов пък посочи програми „80 на 20“ и „90 на 10“, вместо „60 на 40“, втората в полза на микропредприятията и самонаетите. Той изтъкна отдавна известното, че нашата икономика е много енергоемка – най-зле по този показател в ЕС сме и това ни пречи най-много.

Костадин Ангелов: Категорично не е възможно отлагане на изборите Категорично не е възможно отлагане на изборите. Това каза министърът на здравеопазването и водач на листата на коалиция ГЕРБ – СДС в 3-… Прочети повече Що се отнася до визията за управление, ДБ ще търси широк консенсус по важни теми, по думите на Сандов, а Искрен Веселинов каза, че няма особени разлики в икономическите виждания, с изключение на зелената сделка.

Там се разгоря сериозен спор – зелената сделка е неправилно формулирана, според Веселинов, а Сандов се разпали, че с въглищните централи директно ангажираните в сектора (копаят въглища) могат да бъдат ранно пенсионирани, а инженерите да бъдат пренасочени да работят към алтернативни мощности „и пак ще ни по-евтино“ от поддържането на въглищната енергетика. За партията на Слави Трифонов – Сандов посочи, че ДБ ще търси взаимодействие, но не може да се говори за коалиция, а Веселинов подчерта червената линия на ВМРО – никога с ДПС.0

С кой ще търсите широко мнозинство – с ГЕРБ, с ДПС, атакува зам.-председателят на ВМРО. Сандов беше категоричен, че „от ДПС вероятно няма да търсим подкрепа за каквото и да е“, но повтори тезата – широка подкрепа по ключови въпроси за нашето общество. Сандов захапа и за Нено Димов – кога Веселинов го е виждал за последно, след като бившият екоминистър беше арестуван, а Веселинов отговори, че ВМРО е направила най-значимите промени в Закона за водите по отношение на стопанисването на язовирите.

Източник: Actualno.com

943 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

943 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 4410. 31 от новите случаи са в област Враца, 4 в Монтана и 1 във Видин.

В болници в страната се лекуват 8660 пациенти, от които 690 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 534 души, починали са 53.

През вчерашния ден са ваксинирани 2358 души. Така общият им брой става 368 905.

Легенди за Кървавата скала край Враца.

Хората във Враца и региона я наричат още „Великината кръв“ и „Кървав камък“. Тя се намира на отвесните стени на живописния проход Вратцата, който дал името на града. Легендите за местността са няколко. Една от най-разпространената е свързана с турското нашествие и Радан войвода – защитник на града. Когато юнаците му паднали под турския ятаган, той убил едничката си щерка на най-стръмната скала, за да не попадне жива в ръцете на неверниците, а след това убил и себе си.

И днес кръвта на невинната девойка може да се види – червено обагрената скала се забелязва отдалече. Паметникът на Радан Войвода се намира срещу Наследствена пътека Антична и Средновековна Вратица.

Друго предание ни връща още по-назад във вековете – във времето на византийския император Василий, когато българското царство паднало под гръцка власт. Воевода на град Враца тогава бил Раден. За да се пази от гърците, той се укрепил зад прохода на теснините при Вратцата, в крепостта Згориград, и там юнашки се отбранявал и отблъсквал всички нападения.

След много кръвопролитни опити гърците видели, че заради сгодното местоположение и юначеството на българите, които се затворили в крепостта, както и заради умението и хитростта на войводата, не ще могат да превземат града. Освен това пръснатите по Балкана и горите българи всеки ден се прибирали под войводското знаме на Раден и увеличавали силата му. Уплашили се византийците, че бойците на Раден ще нападнат някой ден техен лагер, та затова решили да употребят хитрост.

Синът на заседналия в равнината гръцки пълководец, жаден за слава, бил твърде вещ в българския език. Наумил си да се преоблече като български селянин от този край и да се вмъкне в Згориградската крепост, та да погуби, когато му падне сгода, юначния Раден. Както помислил, тъй и успял да се вмъкне в крепостта. Представил се за син на друг български войвода, чийто град вече бил завзет от гърците. Разказал, че бил учил в Цариград и като разбрал, че отечеството му гине, побързал да се притече на помощ на баща си, ала закъснял. Но успял да се добере до единствения юначен войвода, който още надвива над гърците, и затова дошъл при него да помага, колкото може и знае.

Раден познавал добре войводата, за чийто син се представил гъркът, и затова го приел с радост и голяма почит. Шпионинът усетил, че ще съумее лесно да отрови войводата и да разпръсне войниците му. Усещал лесната победа, ала зачакал най-сгодното време. Войвода имал красива дъщеря – Велика. Тя харесала гърка и се влюбила. Раден не подозирал нищо лошо в поведението на дъщеря си. Но по някое време негови верни съгледвачи заловили писмо и разбрали кой е този мъж и защо е дошъл в крепостта им.

Дали писмото на Раден войвода, а той бил безмерно огорчен от коварната измама. Забушувала неспокойната му кръв. А Велика обикнала красивия и млад грък, без да подозира точно какъв е, била готова да тръгне с него, да остави баща и близки, родно място и бащино име. Войводата подирил чужденеца и скоро го намерил заедно с Велика над отвесните скали на прохода Вратцата, откъдето ѝ показвал разположението на гръцкия стан в полето отдолу. Войниците, които вървели с войводата, бързо се нахвърлили върху гърка, а Раден хванал дъщеря си за косата и с един замах отсякъл главата ѝ. Уплашеният грък стоял вързан пред него, но войводата замахнал с меча си, разсякъл въжето и го оставил свободен с думите: „Иди и речи на баща си да бъде готов, утре с моите юначни сватове ще му дойда на кървава сватба!“.

И наистина на другия ден повел смелата си дружина към полето, където в кръвопролитно сражение убил виновника за смъртта на любимата си единствена дъщеря и сам паднал убит. Разказа е от Калина Тодорова от Краеведския отдел на местната библиотека.

Общи грижи за кожата на лицето

Естествено здравата и нежна кожа е важна част от живота на всяка жена независимо от нейната възрастт.

Не е нужно да се чака ,докато с годините кожата загуби своята еластичност,стане суха, пореста ,отпусната или сбръчкана. По-добре е да се предотвратяват евентуалните дефекти или просто да се примирим с преждевременното остаряване .

При изпълнение на козметични процедури трябва да помним ,че от тях има полза само ако ги изпълняваме правилно ,според типа на кожата и посоката на т. нар „кожни линии“ .

Кожните линии е прието да се наричат линиите, по които кожата най-малко се разтяга. Всички козметични процедури – почистване на лицето и шията ,нанасяне на кремове ,маски и кремове.

Линиите на кожата са в следните посоки.

По долната челюст от средата на устата към ухото ,от средата на горната устна и страничната повърхност на носа към горната част но ухото .

• Около очите – от вътрешния ъгъл по горния клепач към долния ъгъл на окото и после по долния клепач към носа.

• На челото от средата към слепоочието.

• Линиите на челото са по посока на веждите .

• На носа вървят от средата ,по гърба към краищата му и от гърба надолу по краищата му .

• При козметичните процедури не трябва да се работи грубо с кожата на лицето и шията или да се използва сила. Категорично се забранява, когато се мие лицето, да се използват груби четки, гъби и домашен сапун. Когато ръцете не трябва да се мият по този начин. Не трябва да си използват груби кърпи за подсушаване на лицето, тъй като това дразни и разтяга кожата, а не я закалява както мнозина смятат.

• За да запазите, своята свежа кожата на лицето дълги години, трябва да се спазват три правила – те са почистване,подхранване и предпазване.

Рецепта за домашни прасковки

Необходими продукти:

1. 6 ч.ч. Брашно.

2. 4 Яйца.

3. 1 ч.ч.Кисело мляко.

4. 1 ч.ч. Захар.

5. 1 ч.ч. Олио.

6. 1 пакетче амонячна сода(10г).

7. 250 г. шипков мармалад.

8. Жълта и червена сладкарска боя.

9. Кристална захар за овалване.

10. Листа риган за украса.

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.

Амонячната сода се разтваря в киселото мляко и се прибавя към разбитите яйца,заедно с 1 ч.ч. от брашното и олиото.Отново се разбърква. Тестото се оставя да почива за около 1 час,покрито с фолио за свежо съхранение.

След това към него се прибавя постепенно останалото брашно,докато се получи гъсто тесто.

От тестото се оформят приблизително 40 топки с големината на орех, нужно е ръцете Ви да бъдат намазани с олио. Подреждат се на разстояние една от друга в тава,на дъното на която трябва да има пергаментова хартия и се пекат на 180 градуса фурна, без вентилатор на най-ниското ниво на фурната, за около 20 минути.

Сладкарската боя се разтваря в студена вода.Сладките се потапят в нея (или се намазват с четка), след което се овалват в захарта.Слагат се листенца риган за украса.

Съвет:Преди консумация е добре да престоят 1 денонощие.

2541 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

2541 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 11 979. 59 от новите случаи са в област Враца, 30 в Монтана и 5 във Видин.

В болници в страната се лекуват 8545 пациенти, от които 691 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 641 души, починали са 34.

През вчерашния ден са ваксинирани 3822 души. Така общият им брой става 366 547.

4162 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие.

4162 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 18 449. 106 от новите случаи са в област Враца, 57 в Монтана и 26 във Видин.

В болници в страната се лекуват 8332 пациенти, от които 689 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 1555 души, починали са 115.

През вчерашния ден са ваксинирани 6669 души. Така общият им брой става 362 721.

Тодоровден е!

Тодоров ден е църковен празник и празнува се в първия съботен ден от първата седмица на Великия пост. През тази 2021 година е на 20 март. И на 8 февруари Църквата също възпоменава паметта на Свети Великомъченик Теодор Стратилат, а на 17 февруари на Свети Великомъченик Тирон . Почитта към Свети Великомъченик Теодор Тирон е засвидетелствана още в ранните векове.

По време на гоненията на християните Римският император Юлиан Отстъпник /332 – 363/ продължавал с връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол /днес Истанбул, Турция /да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара така, че християните без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подигравани.

Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито /коливо/. Император Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Отбелязва се с тържествено почитане на коня и се правят надбягвания с коне – кушии. Оттук идва названието Конски Великден. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, цветя и пискюли и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църквата. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят и конят се награждават, като на коня се дава аминицив, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби, боб и леща и червено вино за здраве.

Имен ден на този светъл празник имат : Теодор, Теодора, Тодор, Тодорка, Дора, Теодора, Дориана, Тошо, Дорияна, Доротея, Тошко, Божидар, Божидара, Божана, Божко, Божо, Божан, Божанка, Дорина, Доринка, Тея, Теа.

Домашни кифли с мармалад

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

Брашно – 1 кг

Мая – 30 г

Яйца – 5 бр.

Прясно мляко – 1 ч.ч.

Захар – 1 ч.ч.

Олио – около 100 мл (непълна к.ч.)

Мармалад – за пълнежа

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разтворете първо маята в леко топлото мляко с щипка захар. След като се активизира, добавете останалите продукти и замесете гладко тесто. Оставете го на топло място да втаса.

След това от тестото разточете овални кори с дебелина 5 мм. Разрежете корите на триъгълници, като може да решите колко големи искате да са кифлите.

В основата на всеки слагайте мармалад и завийте на кифли внимателно. Подредете кифлите в намазнена тава или застлана с хартия за печене. Оставете ги отново да втасат. Намажете ги разбит жълтък и поръсете с кристална захар. Сложете домашните кифли с мармалад в незагрята фурна и включете на 170-180 градуса. Изпечете ги до готовност.

4008 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие

4008 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 17 973. 124 от новите случаи са в област Враца, 52 в Монтана и 18 във Видин.

В болници в страната се лекуват 8082 пациенти, от които 670 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 1584 души, починали са 102.

През вчерашния ден са ваксинирани 5350 души. Така общият им брой става 356 052.


Опасен вирус? Кантарджиев не спазва мерките

Зам. Началникът на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 и епидемиолог Тодор Кантаджиев вечеря в столичен ресторант. Това стана ясно, след като наш журналист попадна на кадри, доказващи твърденията.

При масовото подканване на хората да спазват мерките, ограничаващи разпространението на COVID-19, НОЩ ги нарушава.

Тодор Кантарджиев: Ако хората спазват мерките до 14 дни ще намалеят случаите

НОЩ са хората, които трябва да ни дават пример за спазване на мерки. Това обаче не се вижда на следните кадри:

Почина президентът на Танзания

Джон Магуфули не вярваше, че има коронавирус 

Почина президентът на Танзания Джон Магуфули. Той беше известен противник на ограниченията срещу коронавируса.

Вицепрезидентът потвърди, че държавния глава е починал, след като три седмици не беше виждан на публично място.

Магуфули, който носеше впечатляващия прякор Булдозера, не вярваше, че коронавирусът е заплаха. Твърдеше, че страната му е изкоренила болестта с 3 дни на масови молитви.

Отказът му да въведе ограничения, превърна Занзибар в едно от най-посещаваните от туристи места.

Легенда за Пиринеиския Змей

Легендата разказва, че змеят  грабнал на връх Великден от  хорото най-хубавата мома Стана. Отнесъл я под селото в Змейова дупка и там я направил своя невеста. Стана вече чакала дете, когато веднъж змеят полегнал на пролетното слънце в скута на невястата си, за да подремне. Заръчал и ако види в небето облаче, да го събуди.

Змейовата невяста видяла облачето, но и дожаляло да събуди змея. Скоро облакът  станал голям и буреносен. Стана разбрала, че е сгрешила, опитала се да събуди мъжа си, но той спял дълбоко. Накрая заплакала, една сълза паднала и го събудила. Било вече късно. От  облака излязъл Беласишкия змей. 

Докато Пиринския змей влезе в пещерата да си вземе боздугана, чуждоземния змей гръмнал, пробил отгоре пещерата – дом на змея и го убил. Змейовата невяста Стана останала вдовица. Едно овчарче я открило. Казало на баща и и той направил стълби, свалил я от пещерата и я прибрал у дома. Не след дълго се родило и детето. То било необикновено голямо, силно и с крилца под мишниците. На три години вече било толкова силно, че ходело с дядо си в планината, да берат  дърва. Веднъж казало на дядо си, че иска от него да отиде в Серес на пазар и да му купи лой, която да направи на топки. Дядото го направил за внука си. 

После детето казало на дядо си, че има да води борба със змея, който е убил баща му и се е настанил в езерото на върха на Пирин планина, до връх Ореляк. Дядото се уплашил и го съветвал да не се бори със змейовете, защото те са много силни. Детето обаче било непреклонно. Уговорило дядо си да отиде с него до езерото. Влязло вътре, като преди това му поръчало: ако видиш над водата син пламък, хвърли една топка лой. Ако видиш да излиза бял пламък – нищо не хвърляй. Дядото това и направил. Накрая детето-змей излязло от  водата, носейки джигера (черния дроб) и сърцето на победения от  него змей – убиецът на баща му. Изпекло ги и ги изяло. Заедно с победения змей изчезнала и водата от  езерото – така се появила местността „Сухото езеро“ – южно от вр. Ореляк. 

Младият  пирински змей останал там, на върха на планината. Заселил се на Чаушката скала и според местните народни вярвания, до днес пази землището на с. Пирин. Около върха дори и в ясно време се вижда едно малко облаче. Срещу това си задължение – на пазител на селското землище змеят  си избирал най-хубавите моми от  селото за жени. Всички те били от  Динчовия род. Когато правели къщата си, той им помагал, според местната легенда той докарал и поставил огромните каменни блокове, тежащи поне по половин тон, които лежат  в основата и и могат  да се видят  и днес. Самата къща е в лошо състояние, но като цяло все още е здрава – архитектурата и е във възрожденски стил.

Механото реализира нов проект за подобряване качеството на образованието

В Професионалната техническа гимназия „Н.Й.Вапцаров“ се реализира Европейски образователен проект №2020-1-BG01-KA101-078336 „УЧИЛИЩЕ ЗА НОВИ КОМПЕТЕНТНОСТИ В СВЯТ НА ИНОВАЦИИТЕ“ попрограма Еразъм+ на Европейския съюз, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Училищно образование „, дейност „ Мобилност на учители и друг училищен персонал“ .

Цел

Основна цел на проекта е усъвършенстване на компетентностният подход в системата на образованието чрез стимулиране на иновациите, креативността и творческото въображение на учители и ученици, прилагане на личностният подход за практическа насоченост на обучението, ориентация към резултати и мотивацията за учене. Това е от ключово значение за цялостното подобряване на качеството на обучението и изграждането на европейската визия на училището.

Партньор по проекта е Europass Teacher Academy със седалище във Флоренция, Италия.

Europass учителска академия е най-големият европейски доставчик на курсове за професионално развитие. Те предлагат курсове , които отговарят на нуждите и квалификацията на учителите.

Избраните курсове са :
1.„Уменията на 21 век за учители и ученици“-Амстердам.
2. „Учете с обрат! Мотивирайте учениците с креативни стратегии на преподаване“. -Верона.
3.„Образование за иновации“-Барселона.
4.„Личност в клас: Оцветете класа си с личностния подход“-Тенерифе.
Чрез участието си в обучителни курсове в чужбина , учителите стават по-отговорни, дисциплинирани, повишават своята самооценка и израстват личностно.

Как основно да почистим лицето си от замърсяване,грим и остатъци от крем?

Тест за кожата

Как основно да почистим лицето си от замърсяване ,грим и остатъци от крем?

За тази цел нанесете върху кожата си достатъчно тоалетно мляко за почистване, размажете го добре и равномерно по цялото лице и след около минута го изтрийте грижливо с парче навлажнен памук .

Изтриването с вода трябва да продължи дотогава, докато памукът остане напълно чист. Измийте се с хладка вода и изчакайте около един час, докато структурата на кожата се нормализира .

След това нарежете малки парчета тънка, грапава хартия и притиснете по едно листче върху средната и страничните части на челото. Поставете други книжни парченца на носа, брадичката, бузите и очите.

Хартията се оставя за около пет минути върху кожата, след това трябва да бъде премахната. Понеже хартията поема секретите от кожата ще забележите върху нея петна, които от козметиците се наричат ‘’филм’’. Те могат да бъдат водни или мазни .

Внимателно наблюдавайте тези петна – дали размерът на ‘’филма’’ се изменя. Ако той остава непроменен ,тогава се касае за мазна кожа, в друг случай когато е по-малък, тогава може да се отнася за леко мазна или смесена кожа. Ако ‘’филмът’’ изчезне напълно, кожата е суха той се състой само от водни частици, които са се изпарили .

Разбира се, теста за кожата е с кратък срок. Препоръчително той трябва да бъде правен, защото едно боледуване ,нервност ,отпуска с твърде много слънце или пък стареенето, са в състояние да променят основно вашата кожа. Грижата за кожата е напълно индивидуална!

Анкета: Кого бихте подкрепили на Парламентарните избори?

Враца: Отворена за новини провежда анонимна анкета във връзка с предстоящите Парламентарни избори.

Изборите ще се проведат на 04.04.2021г. /неделя/.

[poll=“2″]

Костадин Ангелов: Призовавам всички партийни лидери за съпричастност в опазването на човешките животи

Враца заема 4 място в България по брой заразени след Бургас, Плевен и София общо 636 на 100 000.

Част от противоепидемични мерки са..

• Преустановяват се присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други

• Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища, с изключение на провеждането на – практически обучения и изпити по практика на студенти

• Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други

• Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания

• Преустановява се дейността на кафенета и ресторанти допуска се доставка на храни по домове.

Мерките влизат в сила от понеделник 22.03.2021 в срок от 10 дни.

4201 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие

4201 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 17 652. 122 от новите случаи са в област Враца, 69 в Монтана и 30 във Видин.

В болници в страната се лекуват 7 804 пациенти, от които 609 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 1641 души, починали са 136.

През вчерашния ден са ваксинирани 4 708 души. Така общият им брой става 350 702.

Затварят държавата от понеделник

Решението за затягане на мерките ще бъде обявено на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в четвъртък. Решенията ще влязат в сила най-вероятно  в събота в София, за страната – в понеделник. Това каза на брифинг доц. Ангел Кунчев.

Да се ограничат различни прояви от обществения живот от всякакъв характер на открито и закрито, за да се овладее пика на епидемията, който се очаква в близките две -три седмици, допълни Кучев.

„Вълната засяга почти цяла България и моето лично мнение е, че назрява моментът и за национално решение“, каза главният държавен инспектор.

Източник: vratsadnes.com

Рецепта за домашните мекици на баба

Рецепта за домашните мекици на баба.

Необходими продукти. 

 • Вода – 300 мл. топла
 • Прясна мая – 10 г
 • Сол – 1 ч.л.
 • Захар – 1 с.л.
 • Олио – 1 с.л.
 • Оцет – 1 с.л.
 • Брашно – 500 – 550 г
 • Олио – за пържене

Начин на приготвяне. 

Маята се разтваря заедно със захарта в топлата вода. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се поставят маята, солта, олиото и оцета. Замесва се меко тесто, което се оставя на топло да втаса. 

Ако решите да замесите тестото от вечерта и сутринта да пържите мекиците, го поставете в хладилник, покрито със стреч фолио. На сутринта го извадете 15-20 минути преди да пържите мекиците. След като тестото е втасало, от него се късат малки топки тесто, които се разтеглят с пръсти, като в средата с изтъняват. Мекиците се пържат в маслена баня на силен огън. Изваждат се от мазнината върху кухненска хартия.Така нашите домашни мекици са готови, пожелаваме Ви приятно хапване! 

Няма причина да се спре използването на AstraZeneca

Страните не трябва да спират използването на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca поради опасения, че тя причинява кръвни съсиреци, тъй като няма индикации, че това е вярно, се съобщава в прессъобщение СЗО. България, Дания и Норвегия са сред страните, които са спряха употребата на препарата. 

В петък говорител на Световна здравна организация заяви, че няма връзка между ваксинациите и повишен риск от развитие на съсиреци. Маргарет Харис заяви, че това е „отлична ваксина“ и трябва да продължи, своето използване.

 До момента в Европа има над 40 случая на „тромбоемболични събития“ – или такива развиващи се кръвни съсиреци – след прилагане на ваксината. Има съобщения, че 50-годишен мъж е починал в Италия след развитие на дълбока венозна тромбоза (DVT). СЗО разследва докладите, както и всички въпроси за безопасността, се съобщава в изказване на г-жа Харис.

Досега не е установена причинно-следствена връзка между ваксинациите и докладваните здравословни проблеми, казва тя.

В петък AstraZeneca заяви, че регистрираният брой кръвни съсиреци при ваксинирани хора е „значително по-нисък … отколкото би се очаквало сред населението“.

„Анализът на нашите данни за безопасност от повече от 17 милиона записа не показва доказателства за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза“, каза говорител.

Решението на България да спре използването е последвано от  Дания, Исландия, Португалия, Естония и Норвегия За разлика от нас Италия и Австрия са спрели да използването на определени партиди от лекарството като предпазна мярка. Европейската агенция по лекарствата, регулаторът на лекарствата в ЕС. Други страни включително Великобритания, Германия, Австралия и Мексико, заявиха, че ще продължат нейното разпространение.

Стягат мерките срещу COVID-19 във Враца

Предвид усложнената епидемична обстановка в Област Враца влизат в сила следните допълнителни временни противоепидемични мерки на територията на област Враца, които могат да бъда променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Враца:

 • – От 17.03.2021 г. до 31.03.2021 г. се преустановяват присъствените учебни занятия в училищата за учениците от пети до дванадесети клас.
 • – За периода от 16.03.2021 г. до 31.03.2021 г. са в сила следните временни противоепидемични мерки:
 • – Преустановява се присъствения учебен процес във филиалите на висшите училища. Изключение се допуска за практически упражнения  и изпити. 
 • – Преустановяват се присъствените занимания в центрове за подкрепа на личностното развитие.
 • – Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ.
 • – Провеждането на конферентни мероприятия, семинари, изложения, обучения на възрастни и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито при спазване на физическа дистанция от 1.5 м и задължително носене на защитни маски за лице. 
 • – Въвежда се задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора – пазари, тържища, изложения, централни улици, площади и при провеждане на организирани мероприятия.
 • – Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице. 
 • – Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика.
 • – Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти. 
 • – Посещенията в заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казината, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове и нощни барове, които са с преустановена дейност, се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета им, осигуряване на физическа дистанция от 1.5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.
 • – Заведенията по предходната точка работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването с ограничено работно време в границите между 6.00 и 22.00 часа. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете. 
 • – На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.  
 • – Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и чиято дейност не е преустановена с настоящата заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м и без защитна маска.
 • – Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност организират работния процес на работниците /служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания. 
 • – Носенето на защитни маски за лице в закрити обществени места е задължително. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и други подобни по време на изказванията им, водещите и гостите в телевизионни предавания, когато са на разстояние 1.5 м.  
 • – В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни не се допускат посещения на външни лица.  
 • – Кметовете на общини, ОД на МВР, ОДБХ и РЗИ следят за спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за хранене и търговските обекти. За неспазването на въведените мерки се налагат определените в нормативната уредба и вътрешните административни актове на министъра на здравеопазването санкции.
 • – Кметовете на общини определят лицата, които извършват контрол по спазване на противоепидемичните мерки за всяко населено място в област Враца.
 • – Нарушенията на въведените с настоящата Заповед противоепидемични мерки се установяват по реда на чл. 209а от Закона за здравето – се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини. 
 • – Наказателните постановления се издават съответно от директора на съответната регионална здравна инспекция, директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи и кмета на съответната община.

4637 са новите случаи на COVID-19 в страната през последното денонощие.

4637 са новите случаи на коронавирус в страната през последното денонощие. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Общо направените тестове са 19 497. 114 от новите случаи са в област Враца, 47 в Монтана и 17 във Видин.  

В болници в страната се лекуват 7269 пациенти, от които 577 са в интензивни отделения.

Като излекувани през последното денонощие са отчетени 1877 души, починали са 187.

През вчерашния ден са ваксинирани 2828 души. Така общият им брой става 341 707.

Ето графикът на ученици от 5 до 12 клас за областите, където не са преустановени присъствените учебни занятия /ЗАПОВЕД/

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се допускат изключения от забраната за присъствени учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас, при спазване на следния график:

 • от 18.03.2021 г. до 31.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас;
 • от 1.04.2021 г. до 7.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 12 клас;
 • на 1.04.2021 г. и 2.04.2021 г. и от 12.04.2021 г. до 21.04.2021 г.  – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 11 клас;
 • от 22.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 6, 7 и 12 клас.

Със същата заповед, считано от 18.03.2021 г., се допуска провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици в центровете за специална образователна подкрепа, както и за всички ученици от 5 до 12 клас, ако в училището броят на учениците във всеки един клас е не повече от 35.

В заповедта е записано още, че от 1 април се допуска провеждането на циркови представления, при използване на 30% от общия капацитет на местата на закрито, или 50% на открито, при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и носене на защитни маски.

Заповедта влиза в сила от 18.03.2021 г. и се прилага за областите, в които не са преустановени присъствените учебни занятия и провеждането на масови културни мероприятия.

Ученици искат отмяна на изпитите след десети клас.

Подписка срещу провеждането на матурите след 10-ти клас набира скорост в интернет, и не само. Ученици от различни градове, гимназии и класове в страната искат изпитите да бъдат отменени, заради неефективното онлайн обучение, слабо усвоеният и изгубен материал и липсата на гаранции за здравето на учениците и семействата им.

Според директори на училища пък проблем може да се окаже набирането на квестори за изпитите, които да са млади и без здравословни проблеми.

Ученици и родители искат отмяна на матурите, а учениците да кандидатстват и да бъдат приемани с текущите си резултати в гимназиите и висшите училища. По тази тема мненията са раздвоени и докато учениците са „за“ това да няма матури, учителите са „против“.

Най-големият аргумент е „за“ е, че децата могат да се заразят. Просветното министерството ще използва мерките, използвани през учебната 2019/2020 година, а именно:

– Ще има дезинфекция на училищата

– В стая ще има само по 10 ученици

– Квесторите ще са по един и няма да са с рисково здраве

– Няма да има струпване на ученици преди и след изпитите

– Учениците под карантина ще са в отделна стая

Затварят училищата до 12 ноември /ЗАПОВЕД/

От 29 октомври (четвъртък), за 14 дни (т.е. до 12 ноември), с издадена Заповед № РД-01-626 от 27.10.2020 г. здравният министър въвежда следните противоепидемични мерки на територията на Р България:

 • Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование;
 • Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения;
 • Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование;
 • Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие;
 • Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души;
 • Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %;
 • Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки;
 • Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.
 • Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.
 • Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект;
 • Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти;
 • На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице;
 • Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Ученици от „Ботев“ и „Механото“ са с COVID-19

Ученици от 10 и 11 клас на ПТГ “Н. Й. Вапцаров” и СУ „Христо Ботев“ във Враца са с установен COVID-19. В училищата се чакат предписанията на РЗИ. 

До този момент, положителни  за коронавирус са преподавател от ПГ “Димитраки Хаджитошин” във Враца и две детски учителки, съответно от ДГ “Звънче” в областния град и ДГ “Дъга” в село Баница.

Съответните класове ще преминат към дистанционна форма на обучение, а контактните лица ще бъдат установени и изследвани.

Русия надмина Китай по брой на заразените с коронавирус

В Русия има почти 6 200 нови случая на коронавирус само за последното денонощие. В сравнение с Китай обаче смъртните случаи в Русия са значително по-малко. Световен лидер по броя на инфекциите и смъртните случаи са САЩ.

Русия изпревари Китай по броя на заразените с коронавирус. Само за едно денонощие  са регистрирани 6 198 нови случая на Ковид-19 в 84 региона на страната, съобщи оперативният щаб в понеделник, 27 април. Само в столицата Москва новите инфекции са 2 971, а други 638 – в Московска област.

Така общият брой на заразените в Русия към днешна дата (27 април) достига 87 147 души. В Китай, според портала Worldometer, в момента са регистрирани 82 830 случая на коронавирус. В сравнение с Китай, обаче, смъртните случаи в Русия са значително по-малко: 794 в Русия срещу 4 633 в Китай.

Абсолютен лидер остават САЩ, където броят на заразените наближава 990 хиляди, а смъртните случаи надхвърлиха 55 хиляди. В Германия, според Института „Роберт Кох“, заразени са 155 193 души, а починали – 5 750 души.

В световен мащаб броят на заразите вече надхвърли три милиона.

Източник: dw.com

Иран: САЩ нямат работа на 7000 мили от дома, корабите им могат да бъдат унищожени

Американските сили „провокират“ иранските моряци по бреговете на Персийския залив, коментира иранският министърът на външните работи Джавад Зариф, цитиран от „Спутник“.

Изявлението идва на фона на напрежението в региона на Персийския залив, предизвикано от военни маневри на САЩ с неговите арабски съюзници във водите на Персийския залив.

Военни кораби на САЩ ще бъдат унищожени, ако заплашват ирански военни или невоенни кораби в Персийския залив. Това заяви ръководителят на корпуса на Иранската революционна гвардия Хосейн Салами в реч, излъчена от държавната телевизия. Салами отбеляза, че всяка американска провокация ще бъде посрещната със „смазващ отговор„.

Министърът на външните работи на Иран Джавад Зариф написа в „Туитър“ по-рано през деня.  Американските сили, провокиращи ирански моряци в Персийския залив, нямат работа във води, разположени на 7 000 мили от дома им. В туит министърът призова президента Тръмп да отговори на нуждите на САЩ на фона на пандемията с коронавирус, а не да се меси в делата в Залива.

Иран многократно осъжда присъствието на САЩ в региона, като го обявява за „незаконно“. Изрази готовността си да засили защитните си сили.  Президентът Доналд Тръмп в сряда заяви, че е наредил на ВМС на САЩ да атакуват и унищожават всички ирански кораби, които се приближават и сплашват бойните кораби в морето.

Пентагонът подкрепя заплахата на Тръмп да „унищожи“ иранските кораби, пише „Таймс оф Израел“. Заместник-председателят на Съвместния началник на щабовете на САЩ коментира иранското изстрелване на сателит като друг пример за „злонамерено поведение„. Определи ги като провокациите на Техеран в Персийския залив.

Пентагонът приветства заплахата на американския президент Доналд Тръмп към Иран. Напрежението между Вашингтон и Техеран пламна наново в сряда и след като Иранската революционна гвардия проведе космическо изстрелване, което може да даде ход на ракетната програма за далечен обсег на страната.

Експерти го определиха като тайна военна космическа програма, която може да ускори разработването на балистични ракети за Иран. Американски представители заявиха, че е твърде рано да се прецени дали иранският сателит успешно е изведен в орбита. Главният дипломат на Тръмп обвини Иран в нарушаване на резолюциите на ООН.

В Пентагона ген. Джон Хатън приветства туита на Тръмп като полезно предупреждение за Иран. Той направи паралел между военноморската провокация в Персийския залив миналата седмица и космическото изстрелване в сряда.

Хатън коментира, че смята, че иранците разбират какво е имал предвид Тръмп. На въпрос дали туитът означава, че повторение на инцидент от миналата седмица в Персийския залив, ще изисква смъртоносна реакция на САЩ, Хатън отговори: „Трябва да съм капитан на кораба, за да взема това решение“. Характерът на отговора, според него, „зависи от ситуацията и от това, което капитанът вижда.“

Президентът отправи важно предупреждение към иранците„, заяви Дейвид Норкист, заместник-министърът на отбраната на пресконференция в Пентагона. „Това, което той подчерта, е, че всички наши кораби запазват правото си на самозащита.“

Иран заяви, че САЩ са виновни за инцидента от миналата седмица.

Хатън допълни, че е твърде рано да се разбере дали иранският сателит успешно в стигнал орбита, американската технология за проследяване показва, че ракетата е изминала „много дълъг път, което означава, че има възможност за пореден път да заплашва своите съседи, техните съюзници и искаме да сме сигурни, че никога няма да заплашат Съединените щати„.

Въпреки това, „Гардиън“ съобщи, че Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (NORAD) е проследило обектите. Това показва, че са съответстващи на сателита и ракетата, което показва, че може да са достигнали ниска орбита.

Източник: news.bg

Меркел за коронавирус: „Това е истината: още сме в самото начало на пандемията“

„Знам, че никой не иска да го чуе, но това е истината: не сме в края на пандемията от коронавирус, а в самото ѝ начало. Още дълго ще живеем с този вирус“, заяви Меркел. „Движим се по-възможно най-тънкия лед“, добави тя.

Ангела Меркел попари надеждите на германците за скорошно разхлабване на мерките, въведени заради епидемията от коронавирус. Ограниченията ще останат още дълго, заяви германската канцлерка в обръщение към нацията.

Най-тежкото решение в досегашната ѝ кариера

„Осъзнавам, че на всички кризата с коронавируса им се струва вече едва ли не безкрайна. И знам, че никой не иска да го чуе, но това истината: ние не сме в края на пандемията, а в самото ѝ начало. Още дълго ще трябва да живеем с този вирус„, каза още Меркел и добави: „Движим се по тънък лед. Бих казала дори: по възможно най-тънкия лед“.

Канцлерката призна освен това, че пандемията от коронавирус е истинско предизвикателство за демокрацията, тъй като „ограничава наши основни права и потребности“. Една такава ситуация може да бъде приемлива и поносима само ако причините за ограниченията са напълно прозрачни, каза Меркел. Увери, че ограничаването на права и свободи заради кризата с коронавируса е било най-тежкото решение в досегашната ѝ кариера. Но тези мерки са наложителни, за да защитим най-ценното: живота и достойнството на всеки отделен човек, заяви още Меркел. Особено много я натъжава положението в старческите домове, където сега хората са принудени да живеят в още по-тежка изолация и самота. „Никога не бива да забравяме тези хора. Именно тяхното поколение допринесе за благосъстоянието на страната ни.“

„Най-голямото изпитание“

Само ако сега, в началото на пандемията, останем концентрирани и дисциплинирани, можем да предотвратим дълги периоди на строги ограничения и пълната изолация на определени групи хора, каза още Меркел. И предупреди за опасността от „ужасяващи условия в нашите болници“. „Тази пандемия е най-голямото изпитание в историята на Федералната република“, подчерта Меркел в обръщението си към нацията. Добави, че завръщането към нормалния делник е в момента напълно немислимо.

В обръщението си Ангела Меркел обяви и готовността си за увеличаване на германските вноски в бюджета на ЕС. „За ограничен период от време трябва значително да увеличим плащанията“, заяви Меркел. По думите ѝ, в ЕС делим една съдба и в тази безпрецедентна криза трябва да покажем солидарност.

Източник: dw.com

Тръмп заповяда на ВМС на САЩ да унищожават ирански кораби

Заповядах на ВМС на САЩ да стрелят и унищожават всички ирански кораби, ако те тормозят нашите кораби в морето„, обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в „Туитър“.

По-рано днес Ислямският революционен гвардейски корпус на Иран съобщи, че е изстрелян първия военен сателит в орбита. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1252932181447630848?s=20

Командирът на ВМС на Иранската революционна гвардия контраадмирал Алиреза Тансири заяви в понеделник, че сега неговите сили „имат всякакви ракети с обхват от 700 км произведени в страната„. Той също така се похвали с производството на нови военни кораби, като 55-метровия хеликоптероносач катамаран през 2016 г., заедно с други кораби, за които се твърди, че могат да развиват скорост до 90 възела, или „три пъти по-бързи от американските„.

Където и да са присъствали американците, е възникнала несигурност и ние не знаем къде присъствието на САЩ е довело до сигурност„, коментира Тансири.

Той се позова на неотдавнашната среща, в която до 11 бързи кораба на Революционната гвардия се приближиха до кораби от 5-ти флот на ВМС на САЩ в Персийския залив, аргументирайки се, че „противно на международните разпоредби, американците блокираха пътя на нашите кораби и отказа да отговорят на радио, което беше посрещнато с мощна конфронтация от нашите сили. „

5-ти флот твърди, че Иранската революционна гвардия е инициирала това, което групата на Военноморските сили определи като „опасно и непрофесионално взаимодействие„, игнорирайки многократни предупреждения повече от час и половина.

Персийският залив от десетилетия е огнище на напрежението в САЩ и Иран, което ескалира през последната година.

Източник: news.bg

Колко ще загуби спортът и какво е бъдещето на индустрията

Финансовите последици от пандемията ще бъдат огромни за спорта, прогнозира Two Circles. Според анализ на маркетинговата компания спортната индустрия ще заработи с 61.6 милиарда долара по-малко спрямо прогнозата за 2020 г. заради спирането на събитията.

От Two Circles предвиждат секторът да генерира 73.7 милиарда долара. За сравнение за 2019 г. общите приходи в професионалния спорт достигнаха 129 милиарда, като очакванията за тази година бяха за ръст с 4.9% до 135.3 милиарда.

Според Two Circles едва 53% от планираните спортни събития е възможно да се проведат през годината (26 464 от общо 49 803). Много от събитията, които трябваше да се състоят през пролетта и лятото бяха отложени за есента, като най-голям брой от тях са предвидени за септември (5767).

„Спортът се стреми да се върне възможно по-скоро, тъй като колкото по-дълго е в застой, толкова по-лошо ще бъде финансовото въздействие. Спортът обаче трябва и ще се върне само когато счита това за безопасно с подкрепата на всички съответни държавни и медицински органи. Дори провеждането на спорт без публика представлява сложно предизвикателство“, каза главният изпълнителен директор на Two Circles Гарет Балч.

От компанията поясняват, че анализът е направен спрямо ситуацията към 20 април и моделите се променят динамично.

При прогнозата си компанията смята приходи от дейността на бизнеса като билети, продажба на медийни и спонсорски права, и брои едно спортно събитие за такова, ако то събира публика от поне 5 хиляди зрители.

В заключението си Балч посочва, че спортът ще се върне по-бързо към нормалния живот спрямо други индустрии.

„В сравнение с повечето индустрии, във време на икономическа нестабилност спортът се показва като устойчив на рецесия. Докато спортът е спрян, всяко кътче на спортната индустрия ще продължи да изпитва значителна финансова болка, но сме сигурни, че той ще се завърне, независимо дали при затворени врати или с пълни стадиони, спортната индустрия ще процъфти отново“, допълни Балч.

Източник: dnevnik.bg

Заразените от коронавирус в България надхвърлиха 1000

Заразените от коронавирус в България надхвърлиха 1000 човека и вече са 1015. Това съобщиха тази сутрин от Националния оперативен щаб.  Това е с 5,1% повече от вчера. За последното денонощие в страната новорегистрираните са 49 пациенти. От тях в болница са 21.

47 са вече починалите след нови два случая. Жена на 77 години е починала в Сливен, а 49-годишен мъж, който е бил интубиран от 11 дни, е починал в Пирогов. И при двамата няма данни за съпътстващи заболявания.

Активните са 795. За първи път има област, която е повече от София – това е Плевен със 17 случая. 13 са от завод „Мизия“, 2-ма в УМБАЛ „Превен“ и 2-ма в УМБАЛ „Червен бряг“.

За София са 16 случая – в „Александровска“ – трима, в Инфекциозна болница – 1, във ВМА – 1, и амбулаторни са 11. Във Видин са 4. В Бургас, Кюстендил и Сливен има 3 нови случая, а Хасково, Благоевград и Пазарджик с по един нов случай.

Има нов случай при непълнолетните. Момиче на 15 години в Кюстендил, в добро общо състояние, не е в болница.

Сред медицинския персонал има 3 нови случая. Единият е на лекар във Видин, другият на медицинска сестра в Сливен и третият е на медицинска сестра в Бургас.

Излекуваните са 174 случая – това е 17,1% от всички заразени. Четирима са нови: трима мъже и една жена. От ВМА има изписани двама, в Кюстендил – един и в Пазарджик – един.

281 пациенти са настанени в болница, 40 са в интензивни отделения.

Твърде малко са заразените в плевенското село Буковлък – от 4000 население само 4 човека, обяви шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Затова и не можело те да наложат карантина. Подобно правомощие обаче имала местната РЗИ. На местните власти е препоръчано да разшири търсенето на заразени и контактни, включително и сред срезово проучване на други популации.

За болница „Св. Иван Рилски“ са направени проучванията на всички пациенти, които са били контактни през последните 14 дни, каза директорът на РЗИ-София д-р Дончо Пенчев. И във втората клиника по гастроентерология се откри още един лекар и един пациент, които са били в контакт с първия доказан пациент в хематологията. Имаме миграция на заболяването към провинцията – случай на пациенти, които са лежали в болницата, прибрали са се по домовете и там са доказани с коронавирус, добави Пенчев. 

Мутафчийски заяви, че ин витро процедурите и трансплантационните процедури засега са отменени. Той каза и че над 110 ваксини се изпробват в момента в няколко държави, но няма дори обнадеждаващи информации за напредък по ваксините. Големите надежди на човечеството в момента са към ваксините, отбеляза още Мутафчийски. 

Всяка мярка, която е за разхлабване, винаги трябва да се прави под условие, че това би довело до по-висока заболяемост. Когато политиците говорят за разхлабване на мерки, трябва да кажат на българските граждани, че това ще доведе до влошаване на епидемиологичната обстановка. В цял свят политиците възприеха този начин на говорене, че отхлабването на мерките ще доведе до влошаване на ситуацията, но трябва зорко да се наблюдава ситуацията и ако трябва да се даде отстъпление от разхлабването на мерките, коментира още Мутафчийски. Пълна карантина в продължение на 14 дни не е решение, много държави приложиха и пълна забрана за излизане от вкъщи или до 100 м, каза още ръководителят на щаба: „Но това не е панацея“. 

До момента в страната  са извършените 27 хиляди PCR теста, за които имаме сведения. Нашата цел е да правим по 7 хиляди теста седмично, с които да обхващаме 1 на всеки 1000 български граждани. Това пък съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Имало три групи, които са сред приоритетните за изследване. Първата група е на медицинския персонал – най-вече лекари на първа линия и екипи на Спешна помощ. Втората група са белодробно болните. Искаме да минем от пасивен към активен надзор – активно търсим болни с белодробни заболявания, всички със средно тежка клинична картина. Третата група са болни от трудови колективи, свързани с националната индустрия. 

На брифинга стана ясно още, риск от затваряне на болницата във Видин няма.

7,3 % от тестваните 820 души в Банско имат антитела за Covid-19

820 жители на Банско вече са изследвани  от началото на масовото тестване за коронавирус, което започна на 12 април в курорта, съобщава БНР. Само петима са показали наличие на прясна вирусна инфекция, но без тревожна симптоматика. 

Отбелязваме Деня на Земята под мотото “Действия срещу изменението на климата“

На 22 април 2020 г. Денят на Земята отбелязва своята 50-та годишнина. Тазгодишната тема на кампанията е „Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем.

Тази година отбелязването става в условията на извънредни мерки заради епидемията от коронавирус. Това е и една от причините глобалното движение за изменение на климата, водено от младежки климатични групи в координация глобалния организатор на Деня на Земята) да постави нов глобален стандарт за Деня на Земята 2020 г.

„Време е за смели, креативни и иновативни решения. Това изисква действия на всички нива – от бизнеса до местните власти и правителствата. Всеки отделен човек също има реално влияние и сила като потребител, избирател и член на общност в името на промяната. Светът се нуждае от нас и нашите действия. Има толкова много неща, които всеки може да направи, за да защити и помогне за възстановяването на планетата: участие в почистване; присъединяване към най-голямата гражданска научна инициатива в световен мащаб провеждане на местно събитие!

Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!“.

Източник: БНР;

Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна, предупреждават германски учени

Очаква ни втора, много по-унищожителна вълна на епидемията от коронавирус, предупреждават германски учени и апелират в никакъв случай да не се избързва с разхлабването на мерките. „Същото беше и с испанския грип.“

Твърде рано е за оптимизъм в кризата с коронавируса, предупреждават двама германски учени. Според техните преценки, втората вълна на епидемията може да се окаже много по-унищожителна от първата.

„Втората вълна може да развие неочаквана мощ“

Вирусологът от берлинската клиника „Шарите“ Кристиан Дростен и епидемиологът Михаел Майер-Херман предупреждават, че ако ограниченията, въведени заради коронавируса, бъдат облекчени прекалено рано, има голяма вероятност от втора вълна на епидемията. И тази втора вълна може да развие неочаквана мощ.

В интервю за „Тагесшпигел“ Майер-Херман обяснява, че при коефициент на репродукция 1 – тоест, когато един болен заразява само един друг човек, за създаването на т.нар. стаден имунитет биха били необходими цели 25 години. Ясно е, че подобно нещо е неприемливо. Още повече, че в момента все още няма ваксина. Затова ученият пледира за поддържането на строги ограничителни мерки, с които вирусът да бъде „пресушен“. Това означава да се поддържа коефициент на репродукция от 0,2 или 0,3. В противен случай, твърди Майер-Херман, ще трябва да живеем с ограниченията още дълго време.

„В момента, в който разхлабването на ограничителните мерки надмине определена граница, отново ще се сблъскаме със силно разрастване на заразяванията“, предрича епидемиологът. В този случай, според него, ще се повторят ситуации като тези в Италия или Ню Йорк и тогава по принуда отново ще се стигне до пълна парализа на обществения живот.

Вирусологът Кристиан Дростен също се опасява, че разхлабването на мерките в Германия може да доведе до драстично увеличаване на броя на заразените. В Туитър Дростен написа, че при коефициент на репродукция 1 вирусът не изчезва, а продължава да тлее незабелязано под похлупака на ограничителните мерки.

Пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ ученият казва, че броят на заразените, които се лекуват в берлинската болница „Шарите“, от седмици насам нараства, а интензивните отделения постепенно стават все по-пълни. „Това развитие буди загриженост“, казва вирусологът и предупреждава, че ако коефициентът на репродукция отново се вдигне над 1, епидемията може да се разрази с нова и много по-унищожителна сила.

Кристиан Дростен

„Това не са някакви спекулации“

Списание „Фокус“ цитира и тези думи на Дростен: „Това са развития, до които ще се стигне почти неизбежно. Това не са някакви спекулации. Наистина очаквам да се стигне дотам“. При такова стечение на обстоятелствата болниците в Германия могат да се окажат силно претоварени. „Толкова претоварени, колкото сега не можем да си представим“, добавя Дростен.

Вирусологът твърди, че тази опасност е съвсем реална и дава за пример испанския грип, разразил се през 1918 в края на Първата световна война. И тази епидемия плъзва първоначално само на отделни места, после, през летните месеци, отслабва, включително и поради въведените карантинни мерки, но продължава да тлее под повърхността. Така се стига до втората вълна на епидемията, която отнася повечето от десетките милиони жертви.

Източник: dw.com

Два бойни кораба на САЩ следят спор между Малайзия и Китай в Южнокитайско море

Два американски бойни кораба оперират в Южнокитайско море, обявиха от ВМС на САЩ, цитирани от „Ройтерс“

Американските кораби са разположени в близост до район, където има напрежение между Малайзия и Китай.

Haiyang Dizhi 8, изследователски кораб на китайското правителство, е засечен миналата седмица до кораб за проучвания на малайзийската петролна компания Petronas. Преди няколко месеца китайският кораб проведе подобен патрул до Виетнам.

Случаят накара САЩ да призоват Китай да прекрати „тормоза“ в спорните води.

Държавният департамент на САЩ обяви, че Китай се възползва от това, че регионът се е съсредоточил върху пандемията от коронавирус, за да „оказва натиск върху съседите си“.

Десантният кораб USS America и кръстосвачът USS Bunker Hill са разположени и оперират в Южнокитайско море, обяви говорител на американското командване в региона.

САЩ съобщиха, че поддържат контакти с китайските ВМС в акваторията по безопасен и професионален начин.

Виетнам, Малайзия, Китай и други държави имат претенции в Южнокитайско море.

Китай отрича да е имало сблъсък с Малайзия и подчерта, че Haiyang Dizhi 8 е извършвал нормални дейности.

Източник: news.bg

Христос Воскресе!

Христос Воскресе! Православният свят празнува Възкресение Христово (Великден) – денят, в който Синът Божий Иисус Христос възкръсва, след като е разпнат на кръст и погребан.

На Великден празнуваме победата на духовното над смъртта и тленността.

С поздрава „Христос Воскресе – Воистина Воскресе” вярващите се поздравяват в следващите 40 дни.

В навечерието на празника във всички храмове в страната се отслужи тържествено богослужение, като точно в полунощ свещениците обявявиха Възкресението с думите „Христос Воскресе“.

За първи първи от много време българка делегация не пътува до Ерусалим, за да донесе Благодатния огън.

В храмовете се пази Благодатен огън от миналата година и беше раздаден на вярващите.

Източник: bTV
Снимка: БГНЕС

Наръчник против скука е създаден от 18 годишен младеж

Той е на 18 години, от с. Хърлец – малко селце до атомната столица на България – град Козлодуй. Той е участник в Международната награда на херцога на Единбург – България, програма за личностно развитие, която подготвя младите хора за бързо развиващия се свят, като им осигурява балансирана рамка, в която имат възможност да развиват своите умения, да доброволстват и да спортуват.

Чрез изпитаната ѝ методология те изградат своя индивидуална програма, която следват в продължение на месеци. Днес в предизвикателната среда на физическа дистанция те адаптират целите и дейностите си в синхрон с ограниченията, запазвайки ги и същевременно предизвикателни и развиващи.

Елиан участва в Наградата на ниво Бронз и във връзка с главната си цел в направление “Умения” изготвя „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“, за младежи, които имат свободно време след дистанционното училище и искат да го инвестират в нещо полезно за себе си, но нямат идея с какво да го оплътнят.

Линк към календара със събития

В началото на септември 2019 г. Елиан пожелава да стане участник в Международната награда на херцога на Единбург и в рамките на 6 месеца да постигне ниво Бронз, което е първото от трите нива на програмата. Той споделя, че обмисля своята цел дълго, за да извлече максимума от направлението. Започва активно участие и работа по дейностите през декември 2019 г.

Главната му цел е след 3 месеца да организира интерактивна среща с минимум 6 участници, чиято цел е да обобщи резултатите от провеждането на “19-та Национална среща на младежките парламенти, април 2020 г., в град Козлодуй“.

“Понякога се случват събития, които променят нашите планове и е необходимо да направим промяна, за да останат валидни, както моята главна цел в Наградата.

Това предизвикателство ме мотивира да се променя и адаптирам към успешно реализиране спрямо условията, в които съм. Да погледнем от добрата страна на ситуацията – природата ни дава шанс да се пренасочим в правилната посока, сега имаме време за всичко, което сме отлагали!” – споделя Елиан.

След като разбира за въведеното на 13 март извънредно положение планираната интерактивната среща няма как да се проведе физически, заради епидемичната обстановка в страната.

Обмисля различни варианти и така му хрумва идеята – да организира видео разговор на тема „Възможности от вкъщи – #ЩеСеСправимЗаедно“, в който да представя „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“ за младежите, които имат свободно време след дистанционното училище и искат да го инвестират в нещо полезно за себе си. 

Сега целта му е да сподели събраните интерактивни дейности от наръчника и да ги направи достъпни за все повече младежи в България! 

Ако можем да обобщим, освен че Елиан създава полезност за други свои връстници чрез наръчника, през тази си дейност се научaва както да постига целта си, така и ако ситуацията го налага, да се адаптира и променя, така че да е адекватен, полезен както за себе си, така и за другите.


Marvel атакува българската версия на HBO GO с 19 продукции

Добри новини за потребителите на услугата HBO Go в България. Още по-добри за тези, които са и фенове на Marvel вселената.

По същество HBO стартира добавянето на цели 19 Marvel заглавия в онлайн стрийминг платформата HBO GO в България, което ще продължи до края на май.

От 10 април в HBO GO вече е налична трилогията за Железния човек, а другите достъпни за гледане в момента заглавия са „Отмъстителите: краят“ (2019), „Капитан Марвел“ (2019) и „Спайдърмен: далече от дома“ (2019).

Кинематографичната вселена на Marvel не би могла да съществува без успеха на филмите за Железния човек Тони Старк. В средата на първото десетилетие от новия век Marvel решават да обединят героите, които са останали в портфолиото им след краха на комикс индустрията в края на 90-те години, и правят нещо, което никой до този момент не е правил. Те създават споделена фабула на супергерои, като ги поставят на голям екран.

„Железният човек“ е първият филм на Marvel Studios и той оправдава очакванията и на студиото, и на феновете. Вторият филм от поредицата жъне още по-голям успех, а третото заглавие все още е в топ 3 на най-успешните солови филми за супергерои. Когато за пръв път излиза през 2008 г., никой не очаква, че ще стане толкова голям хит.

Супергерой от Б-лигата, изигран от актьор, който в този момент не е на върха на славата си, и продуциран от прохождащо в света на киното студио. Успехът в голяма степен е и благодарение именно на превъплъщението на Робърт Дауни-младши и днес не можем да си представим друг в тази роля, макар в началото Том Круз да е бил обмислян вариант.

Робърт Дауни-младши успява да предаде усещането за „гений, милиардер, плейбой, филантроп“ и прави ролята на Тони Старк своя запазена марка.

В по-новите истории от киновселената на Marvel виждаме извънземни, говорещи миещи мечки и живи дървета, но Железният човек носи един реализъм и доза хумор, който го държи заземен, и герой, близък до зрителя.

Дванадесет години след излизането на първия филм специалните ефекти все още изглеждат добре, а костюмът на Тони Старк e героично-реалистичен дори на фона на последните филми от вселената на Marvel.

Източник: HiComm

Г-7 подкрепи Тръмп, иска проверка и реформа на СЗО

Ръководителите на страните от Г-7 призоваха на видеоконференция за проверка и задълбочена реформа на Световната здравна организация (СЗО), подкрепяйки критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп към тази агенция на ООН, съобщи Белият дом, цитиран от Франс прес и БТА.

„Лидерите признаха, че страните от Г-7 дават всяка година над един милиард долара на СЗО и голяма част от разговора беше за липсата на прозрачност и системното лошо управление на пандемията (от новия коронавирус) от СЗО“, се казва в изявлението.

Ръководителите на държавите от Г-7 са се ангажирали със силен и координиран глобален отговор на кризата с коронавируса, предаде Ройтерс.

Те също така са обсъдили перспективите за икономическо съживяване след предизвикания от вируса и от ограничителните мерки икономически спад.

Страните са се разбрали да споделят изследванията си за вируса, включително всички меродавни епидемиологични данни и добри практики.

Лидерите от групата са се обединили около мнението, че бързото разработване и производство на лекарства и ваксини срещу коронавируса са от решаващо значение за спиране на неговото разпространение, заяви канцеларията на британския премиер, цитирана от Ройтерс.

В Г-7 влизат САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Франция, Германия и Италия. Ротационен председател в момента са САЩ.

Източник: dir.bg

Как преминават дните на великденските празници във висшите военни училища?

С военно-приложни игри, спортни надпревари на открито, боядисване на великденски яйца, часове по самоподготовка и други активности преминават дните на великденските празници за курсантите от Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Това съобщиха от Министерството на отбраната. 

Всички мероприятия по отбелязването на Възкресение Христово (Великден) се провеждат при спазване на противоепидемичните мерки, обявени от здравните власти, за недопускане разпространение на коронавирус COVID-19.

Курсанти от Факултет „Общовойскови“ на НВУ днес, 16 април, проведоха в района на университета във Велико Търново военно-приложно състезание на тема „Движение по азимут“. В него се включиха десет отбора, съставени от курсанти от всички курсове и специализации на факултета. Заедно със съдиите и „противниковите“ групи, общо участие в надпреварата взеха близо 100 курсанти.

След старта, даден от началника на НВУ полковник Иван Маламов, и преодоляване на различни препятствия, първите три отбора в крайното класиране получиха специална награда, осигурена от ръководството на военния университет. Всички участници в надпреварата бяха екипирани със средства за лична защита и средства за балистична защита. Сценарият на военно-приложните игри бе със специален „великденски“ момент, а участието в тях допринася за изграждането на лидерски качества и бойно-приложни умения, необходими в процеса на подготовката на бъдещите офицери.  

Източник: Министерство на отбраната на Република България

Германия остава без спорт до септември?

Правителството на Германия обмисля да забрани всички публични събития в страната до 31 август поради пандемията от коронавирус, съобщава Bild. Това означава, че на територията на страната ще се забранят и всички спортни събития.

Подобна забрана ще означава, че или сезонът няма да се доиграе, или ще се доиграе пред празни трибуни, а отборите ще се лишат от подкрепата на многобройните си фенове. На 23 април представители на клубовете в немското първенство ще проведат видео конференция, на която трябва да вземат решение за сезона.

Към момента няма официално потвърждение за новата забрана. Новият сезон в Бундеслигата трябваше да започне на 21 август, но при евентуалните нови обстоятелства в страната стартът на шампионата вероятно ще се отложи за по-късно.

Източник: sportlive.bg

800 потвърдени случая на COVID-19 в България

800 ca пoтвърдeнитe cлучaи нa СОVID-19 у нac пo дaнни нa Нaциoнaлния oпeрaтивeн щaб. Прeз днeшния дeн ca дoкaзaни oщe 17 нoви cлучaя, кaтo 10 ca в Coфия, 2 в Cмoлян, 2 в Кюcтeндил, 1 в Руce, 1 във Видин и 1 в Блaгoeвгрaд. Лaбoрaтoриитe прoдължaвaт дa рaбoтят, cъoбщихa oт миниcтeрcтвo нa здрaвeoпaзвaнeтo.

Пoчинaлитe лицa, при кoитo e уcтaнoвeн СОVID-19, ca 38. Днec в УМБAЛCМ „Н. И. Пирoгoв“ e пoчинaл 64-гoдишeн мъж. Пaциeнтът e cтрaдaл oт aртeриaлнa хипeртoния и e бил пocтaвeн нa aпaрaтнa вeнтилaция. Впocлeдcтвиe, зaрaди ceптичeн шoк и нacтъпилa пoлиoргaннa нeдocтaтъчнocт, ce e нaлoжилo дa бъдe включeн нa диaлизa.

227 ca лицaтa c пoтвърдeн СОVID-19, кoитo ca нacтaнeни пoд лeкaрcкo нaблюдeниe в бoлнични уcлoвия. 37 ca пaциeнтитe c СОVID-19, кoитo ca в интeнзивни oтдeлeния и клиники.
При 48 лицa-мeдицинcки пeрcoнaл e уcтaнoвeн СОVID-19.
Пo oтнoшeниe нa oбщaтa кaртинa – към 16 aприл: 443 oт рeгиcтрирaнитe у нac cлучaи нa СОVID-19 ca нa мъжe и 357 нa жeни.

Рeгиcтрирaнитe cлучaи пo cпрaвкa, прeдocтaвeнa oт Нaциoнaлния oпeрaтивeн щaб, ca в oблacтитe кaктo cлeдвa: Блaгoeвгрaд – 20; Бургac – 27; Вaрнa – 24; Вeликo Търнoвo – 10; Видин – 4; Врaцa – 2; Гaбрoвo – 3; Дoбрич – 13; Кърджaли – 13; Кюcтeндил – 21; Лoвeч – 2; Мoнтaнa – 18; Пaзaрджик – 15; Пeрник – 8; Плeвeн – 9; Плoвдив – 37; Руce – 6; Cилиcтрa – 2; Cливeн – 14; Cмoлян – 28; Coфия – 486; Cтaрa Зaгoрa – 24; Хacкoвo – 9; Шумeн – 4, Ямбoл – 1.

Собствениците на iPhone са най-застрашени от фишинг атаки

От началото на пандемията с COVID-19, хакерските атаки в Интернет са се увеличили значително.  Това е правопропорционално на увеличението на времето, което хората по света прекарват онлайн в последните 3 месеца.  
Докладът за фишинг атаки в маркетинговото проучване на Check Point Research става ясно, че най-застрашени от фишинг атаки са хората, които изпозлват iPhone.
Това е своеобразен рекорд за Apple, защото в същият доклад, но за последното тримесечие на 2019 година, американският технологичен гигант беше едва на 7 позиция.

Според специалисти по киберсигурност, това увеличение на интереса на хакерите има своето логично обяснение. То се дължи на факта, че предстои старта на продажбите на новия Apple Watch, което е потенциална възможност чрез фишинг зложелателите да натрупат финансови облаги. 
Също така предстои да се появи на бял свят iPhone 12 и производните му модели за които Digital.bg вече е писал. Това означава, че интересът на хакерите към Apple няма да спадне, а дори напротив, има шанс да се увеличи в остатъка от годината. 

Най-честите фишинг атаки идва чрез покана да посетите даден фалшив фишинг сайт, който последствие започва да ви изнудва по различни начини, за да се добере до финансова изгода.
Първите четири позиции в проучването на Check Point Research си поделят цели 59% от фишинг атаките като цяло. Както вече казахме, първи са Apple, следвани от Netflix, трети са PayPal разплащанията онлайн, а на четвърта позиция eBay.
При мобилните фишинг атаки, първата позиция е на Netflix, втори са Apple, следвани от WhatsApp, а на четвърта позиция са Chase.

Източник: www.digital.bg

Ще изследват държавни служители за COVID-19 безплатно

Министерството на правосъдието ще изследва за коронавирус само желаещите съдии, прокурори и служители от държавната администрация с PCR тест, който е най-сигурният тест.

Тази седмица ще се събират данните на желаещите да се изследват за заразата, а другата седмица ще се взимат проби и ще се изпращат за тестсване в лабораторията.

Ако се окаже, че има заразен с COVID-19, съдът ще постави заразените и техните контактни лица под карантина в срок от 28 дни.

Мерките за борба с вируса се спазват на много високо ниво, уточниха от институцията.

Заразените с COVID-19 в страната станаха 713

713 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Това съобщиха от министерството на здравеопазването. През днешния ден са доказани още 18 нови случая, като 12 са в София, 1 в Пловдив, 2 в Смолян и 3 в Кюстендил. Лабораториите продължават да работят.
 

209 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 29 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
 

Лица до 18-годишна възраст, при които е потвърден новият коронавирус, са общо 27. От тях 14 са лицата под 10-годишна възраст.
 

При 37 лица-медицински персонал е установен COVID-19.


По отношение на общата картина – към 14 април: 397 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 316 на жени.
 

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 19; Бургас – 26; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 18; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 36; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 19; София – 427; Стара Загора – 23; Хасково – 8; Шумен – 4.
 

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 35.

Кризата в Русия излиза от контрол

Руcкитe влacти cъoбщихa днec зa 2558 нoви cлучaя нa зaрaзa c нoвия кoрoнaвируc зa пocлeднитe 24 чaca. Тoвa e рeкoрднo увeличeниe нa нoвитe cлучaи зa eднo дeнoнoщиe, прeдaвa Рoйтeрc.

Дoceгa в cтрaнaтa ca пoчинaли 148 зaрaзeни, кaтo caмo прeз нoщтa жeртвитe ca oceмнaйceт.

Oбщият брoй нa зaрaзeнитe в cтрaнaтa e 18 328 души, дoпълвa ТACC. Cлучaи нa кoрoнaвируc ca уcтaнoвeни в 82 рeгиoнa нa Руcия. Oздрaвeлитe ca 1470. Нaй-мнoгo cлучaи нa зaрaзa имa в Мocквa – 11,5 хиляди, кaтo зa пocлeднитe 24 чaca тaм бяхa рeгиcтрирaни 1355 нoви cлучaя. В мocкoвcкa oблacт cлучaитe нa зaрaзa ca oбщo 495, пocoчвa БТA.

Oт днec в Мocквa влизa в дeйcтвиe cиcтeмa зa eлeктрoннo рaзрeшитeлнo зa излизaнe, кaтo чacт oт зaтягaнe нa мeркитe зa кoнтрoл нa изoлaциятa, прeдaдe Фрaнc прec.

Прoпуcкът зa излизaнe мoжe дa ce пoлучи чрeз мoлбa пo интeрнeт в caйтa нa кмeтcтвoтo. Тoй кacae придвижвaниятa c кoлa или c грaдcки трaнcпoрт, зa дa ce oтидe нa рaбoтa, при лeкaр или дo вилaтa в прoвинциятa.

Мocкoвчaнитe инaчe зaceгa мoгaт дa ce придвижвaт cвoбoднo пeшa, зa дa oтидaт дo cупeрмaркeтa или дa рaзхoдят кучeтo cи. Кмeтcтвoтo нa Мocквa oбaчe прeдвиждa, aкo e нeoбхoдимo, дa рaзшири cиcтeмaтa зa издaвaнe нa eлeктрoнни прoпуcки зa излизaнe, тaкa чe в нeя дa пoпaднaт и пeшeхoднитe придвижвaния.

Източник: fakti.bg

Смъртните случаи в щата Ню Йорк надминаха 10 000

Смъртните случаи от новия коронавирус в щата Ню Йорк – епицентърът на смъртоносната пандемия в Америка – е преминал 10 000, заяви губернаторът Андрю Куомо.

Той съобщи, че 671 души са починали през последните 24 часа, с което общият брой на смъртните случаи в щата е 10 056.

Губернаторът на Ню Йорк каза, че най-лошото от пандемията от коронавирус е “приключило“.

Президентът Доналд Тръмп по-рано прогнозира, че пикът на пандемията в САЩ ще настъпи около католическия Великден и изглежда, че думите му са напът да се потвърдят.

Данните на Световната здравна организация сочат, че над 555 000 души вече са диагностицирани с COVID-19 в страната, а смъртните случаи са повече от 22 000. Близо 32 000 вече пък са преминали успешно през това препятствие.

Никой във ФК „Барселона“ не очакваше, че Меси ще стане най-великият в историята

Юношата на Барселона Кристиан Идалго, който за кратко игра и за родния Черно море, направи интересен коментар по адрес на суперзвездата на каталунците и световния футбол Лионел Меси.

Според Идалго никой на стадион „Ноу Камп“ не е предполагал, че аржентинецът ще се превърне в най-добрия футболист в историята. 

„Виждаше се още от самото начало, че Лео е невероятен талант. И всеки в Барселона беше наясно, че той ще стане много добър футболист“, сподели Идалго пред Spox. 

„Но най-добрият в историята? Не. Никой не предполагаше, че това е възможно. Постигнатото от Лео е уникално. Той беше много срамежлив, много интровертен.“

„Всъщност говореше само тогава, когато беше необходимо. Започна да се шегува и да говори повече едва когато поигра повече време и вече вкарваше доста голове“, завърши Идалго.

Източник: gol.bg

НАСА ще строи телескоп в лунен кратер

НАСА ще финансира разработването на проект за гигантски радиотелескоп, разположен на обратната страна на Луната. Замисълът е това да бъде най-големият, известен до момента „цял“ радиотелескоп. Интересното е, че се предвижда да бъде изграден в лунен кратер, което обяснява и името на проекта „Радиотелескоп в лунен кратер, LCRT“. Предвижда се той да работи на дължината на вълна от 10-50 метра. Този обхват почти не е изследван, тъй като земната йоносфера практически не пропуска радиовълни с такава дължина. В същото време обичайните космически разиоизточници като неутронните звезди, радиогалактиките, квазерите излъчват повече дълги вълни, отколкото къси. В този смисъл данните, които могат да бъдат получени с помощта на LCRT, изглеждат много обещаващи. 

Локацията за изграждането на съоръжението от другата страна на Луната не е случайна – така естественият спътник на нашата планета ще блокира радиосмущенията  от Земята и нейните изкуствени спътници. Авторите на проекта предлагат там да се намери кратер с подходяща дълбочина с диаметър около 3-5 километра, в центъра на който да бъде разположена в кръг телена мрежа с диаметър един километър. Тя ще играе ролята на антена. От NASA смятат, че доставянето на цялостното оборудване за изграждането на лунния телескоп  е осъществима задача в обозримо бъдеще. Планира се целият процес на сглобяване на телескопа да се извърши от роботи (тъй като относително малкото разстояние между Земята и Луната  позволява да бъдат контролирани в почти реално време).

Източник: manager.bg

Заповед: маските стават задължителни между 12 и 26 април

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.).

Това гласи заповедта , която министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа в събота следобед.

Дава се и някаква дефениция на обществени места – това са „и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.“

Заповедта е в сила от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително.

За намерението отново да се въведе задължително изискване за носете на маски или друг тип предпазващи нос и уста средства съобщи сутринта на брифинг премиерът Бойко Борисов. Като обвърза тази мярка с приближаващите празници – утре е Цветница, следва Страстната седмица и Великден.

Първи опит за задължително въвеждане на носенето на маски на публични места беше направен със заповед на Ананиев на 30 март. Ден по-късно той я отмени.

Доскоро Световната здравна организация издаваше предписания, в които отбелязваше, че носенето на маски от здрави хора не е необходимо и даже може да създаде повече рискове, защото поражда фалшива сигурност. Маските са необходими да се носят от болните, както и от медиците, и от другите работещи на първата линия на заразата.

СЗО обаче напоследък се разколеба в тази си позиция.

Източник: clubz.bg

Ето как работи алгоритъмът на TikTok

Щом четеш това, значи вече знаеш какво е 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 и с каква скорост се развива мрежата, която за броени месеци се превърна в социален феномен по света. Изглежда всяко младо поколение има щастието да види изгрева на една социална мрежа, която буквално променя живота на милиони хора. За едни беше 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 и 𝐓𝐰𝐢𝐭𝐭𝐞𝐫, за други 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦 и 𝐒𝐧𝐚𝐩𝐜𝐡𝐚𝐭, а за днешните тинейджъри това е 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤.

Но нека караме по същество:

🤔 Как работи алгоритъма на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤?

Създателите на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 са заимствали доста от добрите практики на другите успешни социални мрежи, но разбира се са добавили и подобрили някои неща.

▪️ 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 – всичко започва със семейството и приятелите
▪️ 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦 – хаштагове и лични интереси
▪️ 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 – популярните клипове в ТОЗИ МОМЕНТ!

Ако си нов потребител в 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤, при първото отварянето на апликацията започваш да виждат видеа базирани на това къде се намираш. Ако акаунта ти е свързан с 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦, нещата са малко по-различни. И при двата случая обаче, клиповете които виждаш скоро се променят.

Алгоритъма следи как реагираш на всеки клип и се учи. От една страна се опитва да разбере какво ти харесва на теб, а от друга страна дали си заслужава дадено видео да се показва и на други хора. Това е напълно разбираемо защото целта е потребителите да прекарват повече време в платформата.

С други думи, интеракциите с едно видео са супер важни:
▪️ Гледане до край
▪️ Харесване
▪️ Коментиране
▪️ Споделяне
▪️ Повторно гледане на видеото
▪️ Последванe на профила

За всеки един от тези фактори с пълна сила важи неостаряващата мисъл на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“. Но това означава ли, че всяко видео което получи положителни реакции в началото ще стане вайръл? Съвсем, не!

🤔 Живота на едно видео в 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤?

✔️ Стъпка 1 – В първите часове след публикуването му, то се показва на малка група хора. След няколкостотин гледания алгоритъмът може да направи първата си оценка. Истината е, че живота на повечето видеа в мрежата е доста кратък и приключва точно тук. Ако обаче достатъчен процент (10% е супер) от хората гледали видеото го харесат, споделят или коментират, то ще премине към следващата стъпка. Трябва да се отбележи, че има осезаемо спиране на гледанията докато алгоритъма анализира първоначалните резултати.

✔️ Стъпка 2 – Ако клипа има положителна първоначална оценка, 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 го показва на по-широк кръг от хора. Тази фаза продължава по-дълго от първата, но пак продължава часове, а не дни, и може да доведе до натрупването на десетки хиляди гледания. Сигурно вече се досещаш, че процента на интеракциите с видеото отново се изчислява от алгоритъма и ако спадне значително то клипа няма да продължи към следващата стъпка.

✔️ Стъпка 3 – Честито, видеото вече е вайръл! За да стигне до тук, то не само трябва да е харесано от потребителите на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤, но и да бъде проверено съдържанието му, което трябва да отговаря на условията за ползване на апликацията. Харесванията буквално започват да валят и много по-бързо стават от 𝟑𝟎𝟎𝟎 на 𝟏𝟎,𝟎𝟎𝟎, отколкото от 𝟏𝟎𝟎𝟎 до 𝟐𝟎𝟎𝟎 по време на Стъпка 2.

Качеството на картината и звука също са от голямо значение. Твърди се, че най-популярните клипове дори минават и допълнителен контрол където някой от екипа на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 го преглежда.

✔️ Бонус Стъпка – Бомба със закъснител. За разлика от други мрежи, където съдържанието ‘умира’ след известно време, 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 има навика по съвсем случаен принцип да изважда някое старо видео от архивите и да го пуска обратно през целият процес започвайки от Стъпка 1. Това означава, че за разлика от 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦 например, няма нужда да триеш съдържание което не е събрало достатъчно харесвания. Не се знае кога 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 пак може да му вдъхне живот.

🤔 Какво друго оценява 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤?

Освен самото видео, алгоритъма взима под внимание и самият акаунт от който е публикувано. Създателите на приложението предпочитат всеки акаунт да е тематичен защото това ги улеснява в показването на съдържание на правилните хора. Ако качваш предимно клипове с коли или да кажем котки, но изведнъж качиш видео от концерт на Веселин Маринов, то аудиторията ще е объркана и няма да реагира по очакваният начин.

С други думи всеки качен клип е от значение. Особено в началото, когато акаунта ти е нов и 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 го анализира за да му постави оценка. Колкото по-харесвани са първите ти няколко видеа, толкова по-добре.

Източник: trakiada.com/bg

Израел откри нова технология за тестване на COVID-19

Нова технология, разработена от изследователи от университета в Бар-Илан, може драстично да съкрати времето, необходимо за анализиране на пробите от слюнка и откриване на наличието на коронавирус.

Новото изобретение, разработено от базираната в Израел компания, най-накрая може да помогне в борбата срещу смъртоносния коронавирус, който е отнел повече от 70 000 човешки живота и е заразил близо 1,3 милиона души по света.

Настоящите методи, използвани за диагностициране дали човек е заразен със смъртоносния вирус, отнемат приблизително час. Новата технология, която комбинира използването на оптика и магнитни частици, може бързо да тества 100 проби от пациенти, заразени с вируса, и да свали времето, необходимо за диагностициране на болестта, с внушителните 75 процента, както съобщава News Medical.

Времето, необходимо за диагностициране на коронавирус чрез съществуващи методи, е едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени лекарите и медицинските специалисти, когато става въпрос за лечение на заразени пациенти и ограничаване на по-нататъшното разпространение на болестта. Новата технология, разработена от д-р Амос Даниели от Инженерния факултет „Александър Кофкин“ в университета „Бар-Илан“, може да помогне за анализ на тестовете от слюнка в рамките на 15 минути.

Новото изобретение вече успешно се използва за намаляване на времето за диагностика на вируса Зика и понастоящем се използва от централната вирусологична лаборатория на Израелското министерство на здравеопазването в болница „Тел Хашомер“.

Новата технология се използва от MagBiosense, компания за медицински изделия, за разработване на медицинско устройство с размер на домашна машина за кафе, което да помогне за диагностициране на инфекциозни заболявания.

Създаденият от Даниели комплект за диагностициране на коронавирса може да помогне в битката със смъртоносната епидемия, докато експертите се борят да намерят лекарство за вируса, съобщава БГНЕС. В момента се търси инвеститор, който да ускори развитието на апаратурата, така че да може да започне да се използва в болници.

Източник: Dnes.bg

Коронавирусът оцелява върху маска до 7 дни

Много дни след началото на пандемията се разкриват все нови и нови подробности за особеностите и характеристиките на коронавируса, който обърна този свят с главата надолу.  СЗО преразгледа вече становището си, че маските са безполезни и преди дни излезе със становище, че е добре да се носят. Учени от различни световни лаборатории обединиха усилията си не само върху разработването на ваксина и лекарства, но и в изследванията си върху продължителността на живота на коронавируса върху различните повърхности.

Разказваме ви за някои от тях.

Нисък риск?

 СЗО вече говори за „нисък риск“ от прихващане на вируса от вестници и други доставени стоки. Учените преценяват колко дълго коронавирусът може да оцелее върху различните повърхности. Едно изследване от Хонконг установи, че вирусът е стабилен върху външната страна на хирургическа маска за лице в продължение на 7 дни, но умира едва след 24 часа на картон и оцелява върху хартия само 3 часа.  

Вирусът не оцелява на хартия.


Според последните експерименти, след като се знае колко дълго оцелява тази гадина върху хартия и картон, може да се обобщи, че използването на пощенските услуги е относително безрисково. Печатането върху хартия (включително вестниците) – убива вируса за 3 часа, а миналата седмица експертите обявиха, че вероятността от заразяване от транспортирани стоки е ниска. 

От Световната здравна организация съобщават, че е малко вероятно хората да заразят търговски стоки, включително и тези, изпратени по пощата или чрез куриерска служба. Изявлението на СЗО гласи: „Вероятността инфектиран човек да замърси търговските стоки е ниска и рискът да се хване вируса, който причинява COVID-19 от пакет, който е преместен, пътувал и изложен на различни условия и температури, също е малък. “ 

Част от изследванията могат да бъдат намерени онлайн в medRxiv.org  – сайт за предварителна публикация на проучвания, преди те да бъдат разгледани и от други учени в процес, известен като партньорска проверка. Първоначалните открития от Алекс Чин и колегите му от Университета в Хонконг установяват, че вирусът е силно стабилен за продължителен период при 4°C. При стайна температура той може да оцелее при висока концентрация за седем дни, ако не се третира, но ще умре след 14 дни. 
Нужни са два дни, за да може новият коронавирус да изчезне след попадане върху кърпа. „Вирусът не може да бъде открит след 30-минутна инкубация при 56°С или след 5-минутна инкубация при 70°С “, съобщават учените. 

Какво обясняват вирусолози?


Вирусолози обясняват пред BBC Radio Scotland, че вестниците са с нисък риск, тъй като са „доста стерилни“ поради процеса на печат и производство. „Никой инфекциозен вирус върху обработен плат и неръждаема стомана не може да се „самосъживи“ съответно на 2-я и 7-я ден. „Удивително е, че значителна концентрация на инфекциозен вирус все още може да бъде открито върху външния слой на хирургическа маска на 7-ми ден, което показва, че SARS-CoV-2 е изключително стабилен върху тази повърхност.“ 
Учените открили, че когато са третирани с каквато и да е форма на дезинфектант, всички повърхности са освободени от вируса в рамките на пет минути.

Airbus намалява производството на самолети заради COVID-19

Европейският самолетостроител Еърбъс обяви днес, че намалява производството в цялата си продуктова линия. Намалянето е заради удара, понесен от авиосектора на фона на кризата с коронавируса.

Това е най-голямата корекция на производственото на концерна. Компанията уточни, че свива производството на А320. Той е най-продаваният й модел, с около една трета до 40 машини месечно.

Производството на А350 намалява с 40 процента до 6 самолета месечно, а на А330 – с над 40 процента до 2 месечно.

Това решение бе взето, след като за март групатра отчете свиване наполовина на доставките до 36 самолета.

Източник: Novini.bg

ЦСКА тренира, въпреки извънредно положение.

Отборът на ЦСКА нарушава забраната за тренировки по време на извънредното положение в България, предава Спортал. Заснети са как треньорът Милош Крушчич със своя помощник-треньор Деян Фияла и кондиционният специалист Кирил Динчев тренират шестима от легионерите при „червените”.

Играчите, които тренират на базата в Панчарево са, Стефано Белтраме, Томи Юрич, Вив Соломон-Отабор, Витаутас Черниаускас, Греъм Кери и Денис Давидов.

„Червените“ предупредиха феновете да се поддават на провокации

ЦСКА призова хората да спазват извънредните мерки въведени заради епидемията от коронавирус, като „червените“ предупредиха феновете да не се поддават на провокации в медиите.

Ето и цялото съобщение на „червените“ без редакторска намеса:

„Армейци, призоваваме Ви да спазвате мерките на извънредното положение и да не се поддавате на провокации. На страха очите са големи и затова халюцинациите в главите на недоброжелателите ни са обясними. По повод на „аматьорските кадри“ от базата в Панчарево няма да се обясняваме, каквато е целта на някои добре познати Ви болни мозъци. Ние папарашки кадри от старите ленти не смятаме да коментираме. Премиерът Бойко Борисов обяви, че клубовете, които тренират в извънредното положение, трябва да бъдат глобени, но преди това официално и законно проверени. Подкрепяме го напълно. Всичко друго е спекула във времена, в които няма място за интриги и за комплексари, заели се с медиен бизнес.“ 

Източник: Gong.bg

Отпускат противоепидемичните мерки срещу COVID-19 във Враца

С нова наредба №602 от 07.04.2020г. от зам. кмета на Община Враца – Петя Долапчиева се отменят част от противоепидемичните мерки във враца.

Отваря Кооперативния пазар във Враца, както и всички обекти за продажба на храни и напитки тип „на гише“, като дюнерджийници, пицарии и т.н.

Също така всички магазини, които продават топли напитки като кафе, мляко, чай и други, ще могат да работят нормално.

Всички кафе автомати и вендинг машини вече не са запечатани и работят.

Случаите на коронавирус у нас са вече 581 (ОБНОВЕНА)

Нови 16 случая за коронавирус са установени в последното денонощие. От новоустановените шест са приети в болница, съобщи шефът на Оперативния щаб Венцислав Мутафчийски. За денонощието изследвани са 496 проби.

Общо случаите за страната вече са 581, като увеличението е 2.1%. Спрямо вчера 18 часа от справката на Министерство на здравеопазването новите случаи са четири.

Новите случаи са в София – 11, Стара Загора – 3, Кърджали – 1 и Пловдив – 1.

В момента 213 от установените се намират в болница, а 21 в интензивно отделение.

Случаите при медицински лица са вече 32, след като е установена още една жена на 64 години рентгенов лаборант.

Починалите пациенти са 23, а Венцислав Мутафчийски отчете 3.9% починали при средна възраст на починалите лица е 62.5. Последната 23-та жертва на вируса беше вчера – в УМБАЛ „Света Анна“ 36-годишен мъж с травми вследствие на катастрофа.

Хронологията у нас:

 • 8 март – първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово
 • 8 март – потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен
 • 10 март – двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София
 • 11 март – седмата положителна проба11 март – първа жертва в България
 • 12 март – нови 16 положителни проби, общо 23
 • 13 март – 7 нови положителни проби, общо 31
 • 14 март – нови 10 положителни проби, общо 41 – втора жертва
 • 15 март – 8 нови установени, 51 общо
 • 16 март – 11 нови, един е британски гражданин, общо 62
 • 17 март – 19 нови случая, 81 установени
 • 18 март – 11 нови случая, 92 установени
 • 19 март – 18 нови, 110 установени – трета жертва
 • 20 март – 17 нови, 127 установени
 • 21 март – 46 нови, 163 установени
 • 22 март – 24 нови, 187 установени
 • 23 март – 14 нови, 201 установени
 • 24 март – 16 нови, 218 установени
 • 25 март – 22 нови, 242 установени
 • 26 март – 21 нови, 264 установени
 • 27 март – 29 нови, 293 установени
 • 28 март – 38 нови, 331 установени – четвърта, пета, шеста и седма жертва
 • 29 март – 15 нови, 346 установени – осма жертва
 • 30 март – 13 нови, 359 установени
 • 31 март – 40 нови, 399 установени
 • 1 април – 23 нови, 422 установени – девета и десета жертва
 • 2 април – 35 нови, 457 установени
 • 3 април – 28 нови, 485 установени – четири смъртни случая, до 14 жертви
 • 4 април – 18 нови, 503 установени – три смъртни случая, до 17 жертви
 • 5 април – 28 нови, 531 установени, 20 починали
 • 6 април – 18 нови, 549 установени, 22 починали
 • 7 април – 28 нови, 577 установени, 23 починали
 • 8 април – 4 нови, 581 установени.

Започват бързите тестове за COVID-19 на работещите в Спешната помощ

Започват бързите тестове на всички работещи в столичната Спешна помощ, съобщи Нова телевизия.

Припомяняме, че там беше регистриран 8-ми случай на заразен с коронавирус.

Закупени са хиляда теста, за да изследват над 900 служители на Центъра, които са на първа линия на заразата.

Ако някоя от пробите при бързите тестове излезе положителна, ще бъде направено и лабораторно изследване за потвърждение. Засега в центъра имат необходимите запаси от костюми и предпазни средства.

Медиците от Спешна помощ призовават всеки, който се обажда на телефон 112, да дава точни данни за симптомите си.

Столичното 4 РУ издирва двама мъже за извършено криминално престъпление /СНИМКИ/

Във връзка с извършено криминално престъпление на територията на столицата, 4 РУ-СДВР издирва Павел Ставрев (45 г.) и Георги Методиев (35 г.). Двамата мъже са агресивни и не се подчиняват на полицейски разпореждания. Гражданите, които разполагат с информация за местонахождението на мъжете, могат да сигнализират на тел. 112, тел. 98/24 – 160 или в най-близкото поделение на МВР.

Анонимността им е гарантирана.

Попфолк певицата Емилия призова за смирение, изказа подкрепа към ген.Мутафчийски (ВИДЕО)

Верните фенове на попфолк певицата Емилия вероятно са забелязали нейното мълчание в социалните мрежи. От началото на извънредното положение, освен призив да си останем вкъщи и благодарности за пожеланията за рождения ѝ ден, Емилия не е публикувала нищо ново. Дори не се включи в общата мода за онлайн концерти.

https://www.instagram.com/p/B9fSVd_lb5n/?utm_source=ig_embed

Вече стана ясна причината за това мълчание. То е форма на гражданска позиция. В ново видео, което певицата публикува, тя отново призова да останем по домовете си и така да спасим себе си, семейството си, както и хора, които дори не познаваме. Вижте в канала „Music Virals“ във vbox7:

https://www.instagram.com/p/B9NKNgPlod7/?utm_source=ig_embed

Емилия посочи и причината за това видео – негодуванията, протестите, гнева и неспазването на наложените мерки за ограничаване на разпространението на заразата. Певицата определи ситуацията като най-сложната и тежка, през която ще премине нашето поколение.

Тя даде за пример готовността си да даде бъбрек за близък свой човек и изрази увереност, че всички ние бихме направили същото за член на семейството. А в момента от нас, за да спасим живота на близките си, се иска само да си седим вкъщи.

https://www.instagram.com/p/B8tc6RuFfS1/?utm_source=ig_embed

„Смирете се и изпитвайте любов и състрадание към другите. Казвам ви го от опит – моето семейство премина през страшна трагедия. Да не мислите, че ние не сме изпитвали ярост и гняв“, споделя Емилия, имайки предвид зверската катастрофа от 2018 г., когато почина синът на съпруга ѝ, Феди.

https://www.instagram.com/p/B8jItA6lxYH/?utm_source=ig_embed

Емилия заяви, че именно смирението и любовта са били тези, които са я спасили в онзи тежък за семейството ѝ момент. „Трудности винаги ще има, да преминем живи и здрави през това, пък после ще съдим кой е бил крив и кой прав“, призовава още тя.

Певицата определя взетите от властите ни мерки за едни от най-адекватните в света и изказва подкрепата си към генерал Мутафчийски.

Източник: „Дарик нюз“

Франция обяви шокиращи нови жертви – 1427 за ден

Франция става четвъртата страна в света с над 10 хил. жертви на коронавируса, известен като COVID-19. Този психологически праг обаче е преминат с непознат до момента брой смъртни случаи за ден – 1427.

Доскоро Париж – столицата на Франция броеше само починалите в болниците, но не и най-възрастните, които ставаха жертви на заболяването в старчески домове. От дни обаче това се промени. Сегашното съобщение на властите гласи, че починалите вече са 10 328, скок с 16% в сравнение с 8911 души преди 24 часа.

Разбивката на числото 1427 (разликата между днес и вчера), което включва починалите в болниците и домовете за възрастни, сочи, че починалите в болниците за 24 часа са 607 души, а тези в домовете – 820. Общо 7901 са починалите в болниците от началото на епидемията.

Вестникът цитира Жером Саломон от Генерална дирекция „Здравеопазване“ към Министерството на солидарността и здравеопазването, според когото 30 хил. души са хоспитализирани заради COVID-19 във Франция.

От постъпилите в болница 7131 са в интензивни отделения. От тях 61% са на възраст между 60 и 80 години.

Обявената днес смъртност е съизмерима с тази в Съединените щати, държава с население близо 330 млн. души, където в поледните дни има общо над 1000 починали на ден и то заради рекордните стойности (днес над 700) в щата Ню Йорк. За европейските мащаби – тук Испания и Италия достигнаха смразяващите над 900 жертви в пика на кризата, но вече очакват кривата да не расте – подобни числа са непознати.

В Европа не е имало и толкова голям ръст на случаите – от 98 010 на 109 069 случая или над 110 хил.

Служители на Спешна помощ са заразени с COVID-19

Служителка на Спешна помощ е заразена с коронавирус. Това стана ясно на брифинг, информира NOVA.

Изследвани са контактните с нея, както и цялата смяна. От това е станало ясно, че още 6 служители са заразени. 

Изследвани са 103 служители, от тях само 7 не са на работа.  Сред тях са двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри.

В момента тече проучване колко адреса са посетени от двете дежурства. Те са около 600 и се обследват от столичното РЗИ.

Първият установен случай е на служителка, която е посетила Австрия и не е проявила симптоми, след като се е завърнала. Тя е под карантина в домашни условия. Не е ясно обаче дали тя е нулевият пациент, от когото са се заразили останалите служители, или от болен, когото са посетили на адрес, съобщи още д-р Гелев.

Поръчани са 1000 бързи теста, които ще пристигнат в Центъра за спешна помощ. С тях ще се изследват всички служители на Центъра. Водят се преговори с две болници, в които да се направят и PCR тестове на тези, които са с положителен бърз тест.

„Към момента имаме около 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна употреба. Поръчал съм 1000 за многократна употреба, които идват директно при нас. Ако ме питате дали са достатъчни за 3-4 месеца – крайно недостатъчни са. Поддържаме едно ниво около 1000 налични“, обясни д-р Георги Гелев, който благодари на всички, които са дарили безвъзмездно предпазни облекла и средства.

„Всички заразени са с леки оплаквания. Лека кашлица и температура.  Служителката се е тествала в петък за коронавирус и тогава е разбрала, че е заразена. Тя е уведомила своя началник. Имаше две сестри с грипоподобни симптоми, но се оказа обикновен грип. Останалите заразени даже бяха изненадани, че са носители на вируса, почти не проявяват симптоми“, обясни д-р Гелев. Той призова и гражданите да не посещават църкви за предстоящите великденски празници.

Относно парите, които премиерът обеща на всички лекари, които са на първа линия в борбата с коронавирус, д-р Гелев разясни, че 730 служители от Центъра за спешна помощ ще получат такива надбавки, но това предстои да се случи.

Директорът на Спешния център заяви, че Втора градска болница е временно под карантина заради вероятен заразен с коронавирус. Той обясни и в какъв ред се разпределят болните. Във ВМА се приемат възрастни пациенти. В Инфекциозна болница  – лица под 18 години, като абсолютен приоритет са децата под 3 години. След тях, заразени с COVID-19, се приемат в „Пирогов“, Александровска болница, „Света София“.

Нова младежка ИТ организация търси съмишленици.

Екип младежи към Враца Софтуер общество търсят попълнения в тийма.

Те са мотивирани младежи с опит в организацията и провеждането на ИТ събития. Те развиват както младежката, така и ИТ културата на града ни. Ако имате желание да се развивате и да участвате в организацията на ИТ събития, запишете се в екипът им на този линк:

https://docs.google.com/forms/d/1waMMpxce77Xjg2rJ1pvOPaEG0NX2WvjyYm_C77DWcoM/

Всеки желаещ може да се запише ТУК.

Ето какво споделиха те пред нас:

„Ние сме мотивирани младежи, с опит в организацията и провеждането на ИТ събития. Ние можем да намерим партньори и спонсори, както и да мотивираме публиката да участва. С много опит в справянето с проблеми, и развитието на меки умения, ние сме готови за следващо събитие, без капка умора. Ние целим всяко наше събитие, да бъде доброволно организирано. Защо го правим? Ние искаме да развием младежката ИТ култура, както да развиваме самите себе си. Ние не искаме възнаграждение. За нас е досатъчно удоволствието от добре свършената работа.“

За повече информация ТУК.

Катерина Евро: Изкарах много тежко коронавируса

Изключително тежък коронавирус изкарала на легло Катето Евро. 15 дни обичаната актриса от „Оркестър без име“лежала отпаднала, с много висока температура и страхотна кашлица. Симптоми, които напълно съответстват на заразата, побъркала целия свят.

„Толкова зле никога не съм била в живота си. Случи се на 19 ноември, когато се прибрах от САЩ. Още с идването си бях болна. Последваха 15 дни на легло със същите симптоми, които сега са характерни за коронавируса. Почти съм убедена, че съм изкарала тази зараза, но се възстанових и сега съм добре“, сподели пред „България Днес“ Катето.

„Заразих малкото момиченце на сина ми. Тя също се разболя, но след това оздравя. Дано не се повтаря никога повече и по-скоро тази пандемия да отшуми и да забравим за нея“, моли се Екатерина.

„Нямаме представления и съм много притеснена. Дори вече съм отчаяна. И двамата със сина ми Сашо имаме кредити, а сметките си вървят и не чакат. Така е и с всички наши сънародници. То кой няма кредит вече?! Дано нещата се нормализират съвсем скоро“, сподели още пред вестника Катето Евро, докато шета в къщата и приготвя обяда за семейството, което също е под самоизолация и излиза в редки случаи на двора в къщата или до магазина.

„Ходя само с маска до хранителния магазин и аптеката и обратно вкъщи. Попадам в рисковата група на коронавируса, която най-тежко се отразява. Но не се притеснявам толкова за мен, колкото за детето и внучето“, добавя още Катето Евро.

Източник: novini.bg

Страшни новини обявиха от СЗО за COVID-19

Броят на регистрираните случаи на заразени с коронавирус в световен мащаб на ден се увеличава с почти 80 хиляди и вече възлиза на над 1 200 000 към 06.03.2020. Това става ясно от обобщения график на уебсайта на Световната здравна организация (СЗО).

Според организацията, близо 80 000 души са били заразени с новия тип коронавирус на един ден.

От началото на пандемията, са починали 69 042 души, а за последните 24 часа в света броят на жертвите е 6 664 души.

Според организацията, в момента най-много случаи на зараза все още са регистрирани в европейския регион – 583,141. 

САЩ продължава да е държавата с най-много случаи на коронавирус -333 017 към 05.03.2020г. Президентът Тръмп предупреди американците, че следващите 2 седмици ще бъдат най-тежките за държавата.

5-годишно дете почина от коронавирус в Обединеното кралство

Дете на 5 години е починало от новия коронавирус в Обединеното кралство. Това бележи печален рекорд в страната, където досега най-младият починал заразен беше момче на 13 години, предаде Франс прес. Родителите на детето не пожелаха името му да се споменава в медиите.

По-рано днес властите съобщиха за още 708 починали заразени в последните 24 часа, което е рекорд за едно денонощие. Вчера починалите бяха 684, в четвъртък 569, в сряда 563, а във вторник 381. Общият брой на починалите в Обединеното кралство възлиза на 4313. Възрастта