-1.2 C
Враца
петък, януари 27, 2023
spot_img

РАЗХЛАБВАТ МЕРКИТЕ! Учениците се връщат в училище от 12 април

Дата:

Сподели:

Mинистърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи днес, че учениците ще се върнат в училище от 12 април по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Децата ще се завърнат в детските градини и яслите от 5 април.

Относно заведенията, най-вероятно ще могат да отворят от 1 април само тези, които имат градини или площи на открито. Нощните заведения остават затворени. Що се отнася до фитнесите вероятно те също ще отворят от 1 април, но ще работят при 30% капацитет.

От 1 април ще отворят врати театрите, но вероятно ще могат да работят само с 30% заетост на местата за публика.

Моловете и големите магазини няма да отворят врати от 1 април.

Вероятно може да се допусне изключение само за онези, които могат да осигурят пространство на открито.

Засега не се предвижда мероприятия на закрито да се провеждат до края на април.

Министър Ангелов уточни, че всичко това е коментирано вчера от много експерти. „Ще има разхлабване на мерките. Вчера много експерти коментирахме какво трябва да се случи и взехме това решение. Днес до края на деня то ще бъде облечено в заповед”, добави той.

„Леко обнадеждени сме

от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните леко започва да намалява. Надяваме се това да стане тенденция. В Кюстендил е така, в някои други градове също наблюдаваме такава тенденция. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика, за който говорим”, допълни още той.

Здравният министър даде брифинг тази сутрин след пристигането на нови 51 600 дози от ваксината на „Модерна”. Той добави, че утре очакваме още 151 000 дози от препарата AstraZeneca

„За април очакваме около 700 хил. дози ваксини, като това количество може да бъде увеличено. Ще засилим темпа на ваксинация”, каза още Костадин Ангелов.

Болниците се справят, осигурени са предпазни средства, апаратура и кислород, подчерта здравният министър. „Имаме данни, че всички лечебни заведения получават кислород навреме. Ако има някъде забавяне на доставка, няма да се поколебая да издам заповед за забрана за износ на кислород”, увери министър Ангелов.

„Всички мерки за безопасното провеждане на изборите са взети, както за избирателите, така и за членовете на избирателните комисии”, добави той. Тези, които са под карантина, ще бъдат обслужени с мобилни секции. Изборите ще бъдат безопасни, допълни министър Ангелов и призова гражданите да упражнят правото си на вот, за да са справедливи резултатите и да няма политически спекулации в тази насока.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците.„Да, натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма. Включително за най-натоварените области като Бургас, Шумен и др. няма откази за приемане и болниците намират начин да се справят със ситуацията”, каза той.

В края на април ще има свободен избор на ваксини срещу COVID-19, включително и за записалите се през електрония регистър.

━ продължи да четеш

Дарителски базар за книги ще се проведе във Враца

Дарителски базар за книги ще се проведе идната събота във Враца. Датата е 27.08.2022 от 16:00 до 19:00 пред сувенирната палата...

Организират лов на съкровища във Враца – TheБаце HUNT

Treasure hunt със северозападна тематика ще се проведе във Враца идната седмица. TheБаце HUNT е лов на съкровища, който ще включва множество интересни активности....

Стягат JULY MORNING във Враца

July Morning Vratsa се организира за трета поредна година от Огнена група "FireLab" - Враца. https://www.facebook.com/events/527125135625293 Събитието ще се проведе от 30.06.2022 г. в 18:00...

Една от най-крупните фейсбук групи във Враца видя своя неочакван край

Най-обсъжданата фейсбук група в града "ВРАЦА-КАЖИ НА КМЕТ И ОБЩИНА?!" видя своята кончина след 7 години непрекъсната работа. Предполагаемите причини са няколко, но най-обсъжданата...

На 14 февруари отбелязваме Свети Валентин и още 2 празника

На 14 февруари съвпадат 3 празика. Всеки един от нас може да избере дали да чества църковния празник за Успението на свети Кирил...
spot_img

Остави мнението си

Моля, напиши мнението си
Моля, въведи името си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.