-1.2 C
Враца
петък, януари 27, 2023
spot_img

Стягат мерките срещу COVID-19 във Враца

Дата:

Сподели:

Предвид усложнената епидемична обстановка в Област Враца влизат в сила следните допълнителни временни противоепидемични мерки на територията на област Враца, които могат да бъда променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област Враца:

 • – От 17.03.2021 г. до 31.03.2021 г. се преустановяват присъствените учебни занятия в училищата за учениците от пети до дванадесети клас.
 • – За периода от 16.03.2021 г. до 31.03.2021 г. са в сила следните временни противоепидемични мерки:
 • – Преустановява се присъствения учебен процес във филиалите на висшите училища. Изключение се допуска за практически упражнения  и изпити. 
 • – Преустановяват се присъствените занимания в центрове за подкрепа на личностното развитие.
 • – Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ.
 • – Провеждането на конферентни мероприятия, семинари, изложения, обучения на възрастни и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито при спазване на физическа дистанция от 1.5 м и задължително носене на защитни маски за лице. 
 • – Въвежда се задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора – пазари, тържища, изложения, централни улици, площади и при провеждане на организирани мероприятия.
 • – Културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) могат да се организират и провеждат при заетост на местата до 30% от общия им капацитет на закрито, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице. 
 • – Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито се провеждат без публика.
 • – Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти. 
 • – Посещенията в заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казината, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове и нощни барове, които са с преустановена дейност, се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета им, осигуряване на физическа дистанция от 1.5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от 6 човека на една маса.
 • – Заведенията по предходната точка работят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването с ограничено работно време в границите между 6.00 и 22.00 часа. През останалите часове на денонощието се допускат само доставки по домовете. 
 • – На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.  
 • – Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите и чиято дейност не е преустановена с настоящата заповед, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв. м и без защитна маска.
 • – Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност организират работния процес на работниците /служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания. 
 • – Носенето на защитни маски за лице в закрити обществени места е задължително. Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения, спортуващите на открито и закрито, участниците в конгресно-конферентни мероприятия и други подобни по време на изказванията им, водещите и гостите в телевизионни предавания, когато са на разстояние 1.5 м.  
 • – В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни не се допускат посещения на външни лица.  
 • – Кметовете на общини, ОД на МВР, ОДБХ и РЗИ следят за спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за хранене и търговските обекти. За неспазването на въведените мерки се налагат определените в нормативната уредба и вътрешните административни актове на министъра на здравеопазването санкции.
 • – Кметовете на общини определят лицата, които извършват контрол по спазване на противоепидемичните мерки за всяко населено място в област Враца.
 • – Нарушенията на въведените с настоящата Заповед противоепидемични мерки се установяват по реда на чл. 209а от Закона за здравето – се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини. 
 • – Наказателните постановления се издават съответно от директора на съответната регионална здравна инспекция, директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи и кмета на съответната община.

━ продължи да четеш

Дарителски базар за книги ще се проведе във Враца

Дарителски базар за книги ще се проведе идната събота във Враца. Датата е 27.08.2022 от 16:00 до 19:00 пред сувенирната палата...

Организират лов на съкровища във Враца – TheБаце HUNT

Treasure hunt със северозападна тематика ще се проведе във Враца идната седмица. TheБаце HUNT е лов на съкровища, който ще включва множество интересни активности....

Стягат JULY MORNING във Враца

July Morning Vratsa се организира за трета поредна година от Огнена група "FireLab" - Враца. https://www.facebook.com/events/527125135625293 Събитието ще се проведе от 30.06.2022 г. в 18:00...

Една от най-крупните фейсбук групи във Враца видя своя неочакван край

Най-обсъжданата фейсбук група в града "ВРАЦА-КАЖИ НА КМЕТ И ОБЩИНА?!" видя своята кончина след 7 години непрекъсната работа. Предполагаемите причини са няколко, но най-обсъжданата...

На 14 февруари отбелязваме Свети Валентин и още 2 празника

На 14 февруари съвпадат 3 празика. Всеки един от нас може да избере дали да чества църковния празник за Успението на свети Кирил...
spot_img

Остави мнението си

Моля, напиши мнението си
Моля, въведи името си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.