-1.2 C
Враца
петък, януари 27, 2023
spot_img

Ето как работи алгоритъмът на TikTok

Дата:

Сподели:

Щом четеш това, значи вече знаеш какво е 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 и с каква скорост се развива мрежата, която за броени месеци се превърна в социален феномен по света. Изглежда всяко младо поколение има щастието да види изгрева на една социална мрежа, която буквално променя живота на милиони хора. За едни беше 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 и 𝐓𝐰𝐢𝐭𝐭𝐞𝐫, за други 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦 и 𝐒𝐧𝐚𝐩𝐜𝐡𝐚𝐭, а за днешните тинейджъри това е 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤.

Но нека караме по същество:

🤔 Как работи алгоритъма на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤?

Създателите на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 са заимствали доста от добрите практики на другите успешни социални мрежи, но разбира се са добавили и подобрили някои неща.

▪️ 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 – всичко започва със семейството и приятелите
▪️ 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦 – хаштагове и лични интереси
▪️ 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 – популярните клипове в ТОЗИ МОМЕНТ!

Ако си нов потребител в 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤, при първото отварянето на апликацията започваш да виждат видеа базирани на това къде се намираш. Ако акаунта ти е свързан с 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦, нещата са малко по-различни. И при двата случая обаче, клиповете които виждаш скоро се променят.

Алгоритъма следи как реагираш на всеки клип и се учи. От една страна се опитва да разбере какво ти харесва на теб, а от друга страна дали си заслужава дадено видео да се показва и на други хора. Това е напълно разбираемо защото целта е потребителите да прекарват повече време в платформата.

С други думи, интеракциите с едно видео са супер важни:
▪️ Гледане до край
▪️ Харесване
▪️ Коментиране
▪️ Споделяне
▪️ Повторно гледане на видеото
▪️ Последванe на профила

За всеки един от тези фактори с пълна сила важи неостаряващата мисъл на Мечо Пух – „Колкото повече, толкова повече“. Но това означава ли, че всяко видео което получи положителни реакции в началото ще стане вайръл? Съвсем, не!

🤔 Живота на едно видео в 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤?

✔️ Стъпка 1 – В първите часове след публикуването му, то се показва на малка група хора. След няколкостотин гледания алгоритъмът може да направи първата си оценка. Истината е, че живота на повечето видеа в мрежата е доста кратък и приключва точно тук. Ако обаче достатъчен процент (10% е супер) от хората гледали видеото го харесат, споделят или коментират, то ще премине към следващата стъпка. Трябва да се отбележи, че има осезаемо спиране на гледанията докато алгоритъма анализира първоначалните резултати.

✔️ Стъпка 2 – Ако клипа има положителна първоначална оценка, 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 го показва на по-широк кръг от хора. Тази фаза продължава по-дълго от първата, но пак продължава часове, а не дни, и може да доведе до натрупването на десетки хиляди гледания. Сигурно вече се досещаш, че процента на интеракциите с видеото отново се изчислява от алгоритъма и ако спадне значително то клипа няма да продължи към следващата стъпка.

✔️ Стъпка 3 – Честито, видеото вече е вайръл! За да стигне до тук, то не само трябва да е харесано от потребителите на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤, но и да бъде проверено съдържанието му, което трябва да отговаря на условията за ползване на апликацията. Харесванията буквално започват да валят и много по-бързо стават от 𝟑𝟎𝟎𝟎 на 𝟏𝟎,𝟎𝟎𝟎, отколкото от 𝟏𝟎𝟎𝟎 до 𝟐𝟎𝟎𝟎 по време на Стъпка 2.

Качеството на картината и звука също са от голямо значение. Твърди се, че най-популярните клипове дори минават и допълнителен контрол където някой от екипа на 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 го преглежда.

✔️ Бонус Стъпка – Бомба със закъснител. За разлика от други мрежи, където съдържанието ‘умира’ след известно време, 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 има навика по съвсем случаен принцип да изважда някое старо видео от архивите и да го пуска обратно през целият процес започвайки от Стъпка 1. Това означава, че за разлика от 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐠𝐫𝐚𝐦 например, няма нужда да триеш съдържание което не е събрало достатъчно харесвания. Не се знае кога 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 пак може да му вдъхне живот.

🤔 Какво друго оценява 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤?

Освен самото видео, алгоритъма взима под внимание и самият акаунт от който е публикувано. Създателите на приложението предпочитат всеки акаунт да е тематичен защото това ги улеснява в показването на съдържание на правилните хора. Ако качваш предимно клипове с коли или да кажем котки, но изведнъж качиш видео от концерт на Веселин Маринов, то аудиторията ще е объркана и няма да реагира по очакваният начин.

С други думи всеки качен клип е от значение. Особено в началото, когато акаунта ти е нов и 𝐓𝐢𝐤𝐓𝐨𝐤 го анализира за да му постави оценка. Колкото по-харесвани са първите ти няколко видеа, толкова по-добре.

Източник: trakiada.com/bg

━ продължи да четеш

Дарителски базар за книги ще се проведе във Враца

Дарителски базар за книги ще се проведе идната събота във Враца. Датата е 27.08.2022 от 16:00 до 19:00 пред сувенирната палата...

Организират лов на съкровища във Враца – TheБаце HUNT

Treasure hunt със северозападна тематика ще се проведе във Враца идната седмица. TheБаце HUNT е лов на съкровища, който ще включва множество интересни активности....

Стягат JULY MORNING във Враца

July Morning Vratsa се организира за трета поредна година от Огнена група "FireLab" - Враца. https://www.facebook.com/events/527125135625293 Събитието ще се проведе от 30.06.2022 г. в 18:00...

Една от най-крупните фейсбук групи във Враца видя своя неочакван край

Най-обсъжданата фейсбук група в града "ВРАЦА-КАЖИ НА КМЕТ И ОБЩИНА?!" видя своята кончина след 7 години непрекъсната работа. Предполагаемите причини са няколко, но най-обсъжданата...

На 14 февруари отбелязваме Свети Валентин и още 2 празника

На 14 февруари съвпадат 3 празика. Всеки един от нас може да избере дали да чества църковния празник за Успението на свети Кирил...
spot_img

Остави мнението си

Моля, напиши мнението си
Моля, въведи името си

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.